Egoist okur

3 TAVSİYE: “Gölge Şehir”, “Komik Kız” ve “Ekoeleştiri”

Ransom Riggs’in sahaflarda bulduğu ve taklidi imkansız güzellikte eski fotoğraflardan yararlanarak yazdığı “Bayan Peregrine’in Çocukları” dizisinin ikinci kitabı “Gölge Şehir”, İthaki Yayınları.

Nick Hornby’nin orta sınıf ahlakının ikiyüzlülüğünü yerle bir ettiği ve 60’lı yılların panoramasını televizyon dünyasının en içinden bakarak çizdiği “Komik Kız”, Sel Yayıncılık.

Greg Garrard’ın edebiyat ve çevre konularıyla tarih, felsefe, psikoloji, sanat tarihi, siyaset bilimi gibi ilgili alanların etkileşim noktalarının izini sürdüğü “Ekoeleştiri”, Kolektif Kitap.

ransom riggs nick hornby egoistokur sel yayincilik ithaki yayınlari

Ransom Riggs’den GÖLGE ŞEHİR

Ransom Riggs’in “Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları” romanını ne kadar sevdiğim herkesin malumu İthaki Yayınları, bu şahane serinin ikinci kitabını yayınlamakta gecikmedi, kendilerine teşekkür ederim. Yine ciltli ve fotoğraflı yayınlanan “Gölge Şehir” ilk kitapta karşımıza çıkan 3 Eylül 1940 tarihini saran esrar perdesini bir parça daha aralama yolunda sürükleyici bir çaba. On tuhaf, kusurlu ama mutlaka herhangi bir konuda çok yetenekli çocuğun, kusursuz bir dünya yaratma peşindeki öldürücü canavarlardan oluşan bir ordudan kaçtığını okumuştuk. Macera kaldığı yerden devam ediyor. Kahramanımız Jacob Portman ve arkadaşları, bin bir badireden kurtulduktan sonra Londra’ya gidiyor ve orada sevgili müdireleri Bayan Peregrine’e yardım etmenin bir yolunu arıyorlar. Tabii savaş yüzünden yaralanmış bu şehrin karanlık köşelerinde onları başka tehlikeli olaylar bekliyor.

Ransom Riggs önceki kitapta olduğu gibi bu kez de sahaflarda bulduğu ve taklidi imkansız güzellikte eski fotoğraflardan yararlanarak yazmış romanını. Eski fotoğraflar ve Riggs’in metni birbirini kusursuz bir şekilde tamamlıyor ve biz her sayfayı soluğumuzu tutarak okuyoruz. Açıkçası Tim Burton’ın çektiği “Bayan Peregrine” filminin hemen öncesinde bu kitabın çıkması nefis oldu.

Nick Hornby’den KOMİK KIZ

Nick Hornby kimseye benzemeyen bir edebiyatçı, hem yaratıcı hem eğlenceli… Kıyak yazıyor, lafını esirgemiyor, bunu yaparken de kalp kırmıyor, onarıyor. Üstelik “Bir Erkek Hakkında”, “Ölümüne Sadakat” veya adı ne olursa olsun hromanlarında sanki hep benim hikayemi anlatıyor. “Komik Kız”da da böyle. Ona sunulan “normal” hayatı kararlılıkla reddeden, zaten reddetmese bile beceremeyecek olan taşralı bir güzellik kraliçesinin ince zekâsı ve sahiciliğiyle şöhret basamaklarını hızla tırmanıp bir komedi yıldızına dönüşmesinini anlatıyor Hornby. Kabul, okuyanların hepsi hayatlarında ille bu çizgiyi takip edecek diye bir şey yok ama yine de garanti veriyorum, bu romanda biraz da siz varsınız.

Bu kez 60’ların popüler kültürünü mercek altına alan Hornby, sınıfsal çelişkilerin ve cinsiyet rollerinin hem güçlü bir parçası hem de üreticisi olan şov dünyasının çarpıcı bir portresini çiziyor. Televizyon yapımlarının kayıt dışı gerçekliğinden hareketle bir toplum panoraması sunuyor, orta sınıf ahlakının ikiyüzlülüğünü yerle bir etmekten de geri kalmıyor. Sel Yayıncılık etiketiyle ve çok tatlı kapağıyla raflarda.

Greg Garrard’dan EKOELEŞTİRİ

“Muhriplerin şiddetine ve açgözlülüğüne karşı yerli kabile halklarının galip geleceğine dair hiçbir umut olmadığını mı düşünüyorsunuz? Dünyanın öfkesini ve asla durmayacak titremesini unutuyorsunuz. Dünya bir gecede tüm ulusların zenginliğine tekrar el koyacak.”

Greg Garrard’ın “Ekoeleştiri” adlı kitabı, edebiyat çalışmaları ve çevre konularıyla tarih, felsefe, psikoloji, sanat tarihi, siyaset bilimi gibi ilgili alanların etkileşim noktalarının izini sürüyor. Kolektif Kitap etiketiyle çıkan “Ekoeleştiri”, Kirlilik, Pastoral, Yaban Hayat, Kıyamet, Mesken, Hayvanlar ve Dünya gibi başlıklar altında ekoeleştirel kavramları inceliyor. Wordsworth ve D.H. Lawrence’dan Thoreau’nun “Walden”ına, Heidegger ve Derrida’dan Werner Herzog’un “Ayı Adam”ına sayısız göndermeler yaparak, insanlarla çevre arasındaki ilişkiyi nasıl hayal edip tasvir ettiğimizi inceleyen Garrard, insan/doğa çatışmasının toplumsal çıkarımlarından ekofeminizme, küresel ısınmadan insanın doğaya uyguladığı şiddete işaret eden Kızılderililere kadar uzanan etkileyici bir çalışma sunuyor.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments