Egoist okur

Dünyayı yönetenler roman yazarlığına soyunursa

ABD eski başkanlarından Bill Clinton’ın James Patterson’la ortaklaşa kaleme aldığı roman Amazon’da sipariş almaya başladı. Ayrıca televizyon dizisi haline getirileceği de açıklandı. Eh, işler oralarda hızlı yürüyor. Gerçi Clinton kadar önemli bir siyasetçi söz konusu olduğunda, iyi yazar olup olmamasının pek de bir önemi yok, önemli olan romanının ne düzeyde “içeriden bilgi” içerdiği…

Recep Tayyip Erdoğan’la Barrack Obama’dan önce ben okudum

Siyasetçilerin edebiyat aşkı

ABD eski başkanlarından Bill Clinton’ın, “dünyanın en çok kazanan yazarı” ünvanlı James Patterson’dan yardım alarak yazdığı ilk romanı “The President is Missing”in (Başkan Kayıp) birkaç ay içinde çıkacağını, bu siyaset işlerinden anlayan bir arkadaşıma söyledim. Clinton’un başkanlığı sırasında yaşananları hatırlatarak “Ben merakla beklerim o romanı” dedi. (Hayır, Monica Levinsky skandalı yüzünden değil, aslına bakılırsa Clinton’la ilgili hadiseler arasında bu skandal belki de en önemsiz olan. Gerçi işlevsel olmadığı da söylenemez, dünyanın tam da oraya odaklanmasını sağladığı ve geri kalan şeyleri unutturduğu için. Baksanıza neticede hâlâ konuşuluyor.)

Her neyse, okumadığımız bir kitabı daha uzun konuşmaya lüzum yok. Selahattin Demirtaş’ın öykü kitabı “Seher” de tam bu döneme denk gelince konumuz ister istemez belirlendi: Siyasetçilerin edebiyat teşebbüsleri. Bakalım neler varmış…

Winston Churchill’den Savrola

Winston Churchill’in Nobel Edebiyat Ödülü aldığını biliyordum ama “Savrola” adlı bir roman yazmış olduğundan habersizdim. (Zaten anladığım kadarıyla Nobel’inin sebebi de gençlik yıllarında yazdığı bu roman değil.) Altbaşlığı “Laurania’daki İhtilalin Masalı” olan 1897 tarihli “Savrola” ilkin McMillan dergisinde sessizce tefrika edilmiş, iki yıl sonra da kitap olarak basılmış ama eleştirmenlerden ve okurdan pek ilgi görmeyince yayıncısı tarafından raflarda unutulmaya terk edilmiş. Dilerseniz online arşivlerde bulabilirsiniz ama tavsiye etmem, çünkü çok sıkıcı gibi.

Benito Mussolini’den Kardinalin Metresi

Benito Mussolini’nin “Kardinalin Metresi” adlı heyecan fırtınası da ilk akla gelenlerden. Fakat denen o ki hikaye berbatmış, kurgu dökülüyormuş, heyecan meyecan hep laftaymış ve kitap Churchill’in romanından bile daha sıkıcıymış.

Jimmy Carter’dan Başbelası

Nobel Barış Ödülü sahibi Jimmy Carter’ın da bir romanı var: “Başbelası” diye çevirebileceğimiz “The Hornet’s Nest”, Amerikan İç Savaşı’nda geçen bir hikayeyi anlatıyor.

Saddan Hüseyin’den Zabibah ile Kral

Eski Irak Lideri Saddam Hüseyin de roman hem de aşk romanı yazan siyasetçilerden. Kocasından eziyet gören sıradan bir kadının iyi kalpli, bilge bir kral tarafından kurtarılmasını anlatan “Zabibah ile Kral” bunların en ünlüsüymüş. Bu alegorik aşk hikayesinde kadın Irak halkını, koca Amerika’yı, kralsa elbette bizzat “yazarı” temsil ediyormuş. Komedyen Sacha Baron Cohen’in “Diktatör” adlı filmi de bu romanın epey serbest bir sinema uyarlamasıymış.

Muammer Kaddafi’den Cehenneme Kaçış

Eski Libya lideri Muammer Kaddafi’nin “Yeşil Kitap”ına gelince; siyasal parti kavramının olmadığı ve halkın kendi kendini idare ettiği ütopik bir ülkede geçiyor. Yazarın, önsözü John F. Kennedy’nin kurmaylarından Pierre Salinger tarafından yazılmış “Cehenneme Kaçış” diye bir de öykü kitabı var.

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments