Egoist okur

Orhan Pamuk’tan “Karanlık Şövalye Batman” kapağı

40 yıl düşünsem Orhan Pamuk’un bir Batman nam-ı diğer “Karanlık Şövalye” kapağı çizeceği aklıma gelmezdi. Köşedeki imzasını görmesem inanmazdım da belki. Ama işte hayat, insanın aklına gelmeyenlerin, kolay kolay inanılmayacakların pekala olabildiği bir şeydir.

Orhan Pamuk ve ünlü kapak tasarımcısı Chip Kidd’in deyişiyle “Dantevâri” Batman’i… (solda) DC Comics’in esas Batman’i sağda.

Orhan Pamuk’tan Dante’vâri Batman kapağı

Dünyanın en ünlü grafiker ve kitap kapağı tasarımcılarından Chip Kidd, Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” romanının İngilizce baskısına kapak tasarlarken, farklı minyatürlerden parçalar kadrajlayıp onları bir nevi jigsaw puzzle’a dönüştürmüş. Kapağın sağ tarafında dörtnala giden atına binmiş bir asker görüyoruz, okunu yayına yerleştirmiş, nişan almaya hazırlanıyor. Sol taraftaysa öfkeli bakışlarını uzaklarda bir yere dikmiş sultan duruyor. Dimdik ve eğilip bükülmez biri; kitabın tam sırtındaki kaçak âşıklara bakıyor sanki. Sonunda yakayı ele verecekler… Chip Kidd, “Bu kapakta, ‘Benim Adım Kırmızı’nın öncesini minyatürler aracılığıyla, parça parça okuyorsunuz. Az sonra kapağı açacaksınız ve esas hikâye o zaman başlayacak…” diyor. Ve sonra hınzır bir ifadeyle ekliyor: “İşte elektronik okuma cihazlarınızda yapamayacağınız şeylerden biri de bu; bir kitabı üç boyutlu olarak elinizde tutmak…”

Chip Kidd elektronik kitaplara karşı olmadığının altını çizerken onların ucuzluklarından ve taşınabilirliklerinden bahsediyor, hayatımızı acayip kolaylaştırdıklarını anlatıyor. Yine de eski usül kitaplarda olan çok kıymetli bir şey var; günümüzde yavaş yavaş kaybolan bir şey… “Gelenek, haz deneyimi, hakiki bir şeye dokunmanın verdiği huzur, ‘insani’ bir parça… Aslında hayatımı kolaylaştırdığı için iPad’i destekliyorum ama inanın bana, onu koklamak sizi hiçbir yere götürmez.”

“Chip Kidd de nereden çıktı şimdi” diye sorabilirsiniz. Durup dururken çıkmadı tabii. Geçenlerde Twitter’a tatlı mı tatlı bir fotoğraf eklediği için yazmaya karar verdim onu. Elinde tuttuğu “Batman” fasikülünü gururla kameraya gösteren Orhan Pamuk fotoğrafı başkalarına çok şey ifade etmeyebilir ama benim için mühim. (Eh, kendisi neticede en sevdiğim yazarların başında geliyor, “Batman”se tartışmasız favori süper kahramanım.) Hele Chip Kidd’in yazdığı şu satırları okuyunca durum daha da güzelleşti: “Arkadaşım Orhan Pamuk bu siyah beyaz ‘Batman’ kapağını benim için çizdi. Harika; çok Dantevâri…”

Açıkçası, Orhan Pamuk’un bu kapağı hangi vesileyle çizdiğini bilmiyorum. Kapağın herhangi bir yerde yayınlanacağını da sanmıyorum. Lakin bana öyle geliyor ki alter egosunun “hakikilik çabasıyla aşırı dertlenen” ressam Ahmet Işıkçı olduğunu düşünürsek, Pamuk da eski usül kitaplar konusunda Chip Kidd’e katılıyordur.

Ben şimdi kendisinden bir Selina Kyle (Catwoman) çizimi bekliyorum. (Malum, en en sevdiğim.) Bunu da yaparsa, ondan büyük yok benim için.

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments