Steely Dan’den The Doors’a, Veruca Salt’tan House of Love’a adlarını romanlardan alan müzik grupları
Posted by gülenay börekçi on March 1, 2015 · 2 Comments
William S. Burroughs’un Çıplak Şölen’de anlattığı yapay penis… Virginia Woolf’un fare renkli mütevazı insanları… William Faulkner, Anais Nin, David Foster Wallace, Don DeLillo, Ranier Maria Rilke, Arthur Janov… İşte isimlerini romanlardan, yazarlardan, roman kahramanlarından hatta romanlarda geçen ayrıntılardan alan müzik grupları… Ve elbette parçaları.
Steely Dan’den The Doors’a, Veruca Salt’tan House of Love’a adlarını romanlardan alan müzik grupları
The Doors’tan House of Love’a adlarını romanlardan alan müzik gruplarıEfsane The Doors grubu ismini, Aldous Huxley’nin Doors of Perception (Algı Kapıları) adlı kitabından, artık unutulmuş bile olsa, 30 yıl boyunca enfes müzikler yapan Steely Dan ise o pek tuhaf ismini William S. Burroughs’un Naked Lunch (Çıplak Şölen) romanından aldı. (Steely Dan, kitapta sözü edilen dildo’nun, yani yapay penisin adı. Grubun “sex, drugs, and rock ‘n’ roll” temalı şarkılarının sözleri hep dikkat çekici oldu.
Good News for People Who Love Bad News albümüyle tanıdığımız Modest Mouse grubunun adı, Virginia Woolf’un The Mark on the Wall (Duvardaki Leke) adlı öyküsünden geliyor. Woolf öykünün bir yerinde “fare renkli mütevazı insanların zihinlerinden” bahsediyor. Demek ki, Modest Mouse adamları, sıkı birer edebiyat okuru. Big Brother and the Holding Company grubu içinse fazla söze gerek yok; bu ad, George Orwell’in 1984’ünden geliyor. Primal Scream grubunun ilham kaynağı ise psikiyatr Arthur Janov’un The Primal Scream (İlk Çığlık) adlı kitabı.
19. yüzyıl İngiliz edebiyatının çok sevdiğim ama ikinci kez okumayı asla göze alamayacağım romanı Vanity Fair (Kibir Panayırı), 60’lı ve 70’li yılların ünlü grubu Vanity Fare‘e küçük bir harf farkıyla ilham vermiş. Hâlâ bir yerlerde yaşıyor ve müzik yapıyorlar. Pylon grubuysa William Faulkner’ın Pylon adlı romanından ilhamla bu adı seçmiş. Bir de Veruca Salt var. Bu grubun adı, Roald Dahl’ın Charlie and the Chocolate Factory’sindeki (Charlie’nin Çikolata Fabrikası) bir karakterden geliyor. House of Love grubunun isim seçerken başvurduğu roman, Anais Nin’in A Spy in the House of Love’ı (Aşk Yuvasında Bir Casus).
Airborne Toxic Event daha yeni bir döneme bakıyor ve adını Don DeLillo’nun White Noise (Beyaz Gürültü) adlı romanında geçen kimyasal atıktan alıyor. The Year of Glad‘in adı, David Foster Wallace’ın Infinite Jest’inden (Sonsuz Jest) geliyor.
Steppenwolf grubu için açıklama gereksiz: Bu isim, Herman Hesse’nin Steppenwolf (Bozkır Kurdu) adlı romanından. Son örnek bir roman değil, şair. Rainer Maria grubunun üyeleri belli ki birer Rainer Maria Rilke hayranı.
Gülenay Börekçi
Bunlar da ilginizi çekebilir :
Filed under efkâr karması, vitrin · Tagged with adlarını romanlardan alan müzik grupları, david foster wallace, don de lillo, george orwell, gülenay börekçi, herman hesse, modest mouse, primal scream, roald dahl, the doors, virginia woolf, william faulkner
Meğersem sadece iki tanesini biliyormuşum. Şimdi birkaç tane daha eklendi. :)
aslında daha bi sürü var… zamanla onları da eklerim diye umuyorum. hatta belki şarkıları ve videolarıyla.