Egoist okur

Başucu kitabımız diyor ki: Bu düzen böyle gitmez!

İYİ KALPLİ KÜÇÜK TAVŞAN diye bir kitap. Anlamsız bir ismi var kitabın. Momo’nun Kitap Fabrikası’nın yöneticisi sevgili Gökçe Gökçeer de zaten illüstrasyonlarını beğenmese okumayacakmış zaten. Ama sonra kitabın, sömürü düzenine karşı olmak, sürü psikolojisinden çıkmak, örgütlenmek ve haksızlığa isyan etmek gibi çok önemli noktalara işaret ettiğini fark etmiş ve bir solukta bitirmiş. Çocuklarının ‘böyle gelmiş böyle gider’ci zihniyetten uzak büyümesini isteyen anne babalara hararetle tavsiye ediyor ve şöyle diyor: “Kitabın yaş aralığı 3-7 olarak belirlenmiş. Siz 3-77 olarak kabul edebilirsiniz.”

Solda kitabın yazarı Michaël Escoffier’i görüyorsunuz.

Başucu kitabımız diyor ki: Bu düzen böyle gitmez!

Kapağını kaldırmadan önce, adından dolayı fazla beklenti yaratmadı İyi Kalpli Küçük Tavşan. İllüstrasyonların cazibesini saymazsak… Okuması çok kısa sürmekle birlikte, etkisi uzun sürdü. Kısacık bir metinle çok şey anlatmak, yetenek değilse nedir?

Genç Fransız yazar Michael Escoffier’nin Türkçeye çevrilen ilk kitabı İyi Kalpli Küçük Tavşan. Ormanda gezerken bulduğu havucu yemek uğruna kötü kalpli bir kurdun pençesine düşen ve onun fabrikasında işçi olarak çalışmak zorunda bırakılan tavşanın iyi kalpliliği kadar zekasına da tanık oluyoruz. ‘Çalışmayandan ya tavşan ezmesi olur ya da tavşan yahni!’ diyerek tavşanı sırtlayan kurt zihnimde Nazi etkisi yaratıyor. ‘Arbeit macht frei’ (çalışmak özgürleştirir) diye bağırıyor sanki faşist düzenin alçak kurdu.

Fabrikaya zorla getirilen tavşancık bir bakıyor ki, burası kendi gibi birçok tavşanla dolu. Hepsi sabah akşam, harıl harıl çalışıyor. Üstelik ne için çalışıyorlar dersiniz? Kurtlar daha fazla tavşan yakalayabilsin diye kapan yapmak için! ‘Ama bu haksızlık!’ diyor küçük tavşan, ki ben de onunla aynı fikirdeyim. Hem de büyük haksızlık. Kardeşi kardeşe düşman etmeye çalışmak hem de bunun üzerinden prim yapmak… Ne tanıdık hikayeler bunlar diyorum. Tavşan isyan ettikçe içimin yağları eriyor. Kaderine boyun eğen diğer tavşanları örgütleyip kurda karşı hazırlıyor. Derken nihayet kurdu minicik elleriyle yaptıkları tuzak sayesinde yakalıyor ve fabrikayı ele geçiriyorlar. Bu kez tavşanlar kurt yakalayabilsin diye kurt kapanı yapmaya ve kendileri için çalışmaya başlıyorlar.

İntikam duygusunu çocuklara öğrettiği için bu kitabı kaldırıp atmak isteyen anne babalar ya da pedagoglar çıkacağından eminim. Ama konuya daha farklı yaklaşılmasını rica edelim nazikçe. Kitap açıkça; sömürü düzenine karşı olmak, sürü psikolojisinden çıkmak, örgütlenmek ve haksızlığa isyan etmek gibi çok önemli noktalara işaret ediyor. Çocuklarının ‘böyle gelmiş böyle gider’ci zihniyetten uzak büyümesini isteyen anne babalar, onlara gönül rahatlığıyla ve mutlulukla İyi Kalpli Küçük Tavşan’ı okuyabilir, hatta başucu kitabı yapabilirler. Kitabın yaş aralığı 3-7 olarak belirlenmiş. Siz 3-77 olarak kabul edebilirsiniz.

Gökçe Gökçeer

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments