Yaşasın, NaNoWriMo vakti geldi çattı: Üşümeyin, roman yazın!
Posted by gülenay börekçi on October 20, 2013 · 5 Comments
Amerika’da başlayıp prestijli birer uluslararası etkinlik haline gelen NaNoWrimo ve Script Frenzy, roman ya da senaryo yazmak isteyip de bir türlü nereden başlayacağını bilemeyenler için birer fırsat. Üstelik Neil Gaiman, Dave Eggers, Philip Pullman ve Tom Robbins gibi yazarların da destek verdiği bu etkinlikler, dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun romanınızı ya da senaryonuzu yayınevlerine ya da yapımcılara ulaştırmanızı sağlıyor. Tabii yayınlatıp yayınlatmamak sizin maharetinize kalmış.
Egoist Okur’lara bir not: Siteye geçen yıl koymuştum aslında bu yazıyı, kasım ayı neredeyse gelip çattığına göre yeniden yayınlamak yerinde bir fikir gibi geldi bana. Sonuçta hazırlıklarınızı tamamlayıp ilk romanınızı yazmaya başlamak için önünüze sadece 10 gün var.
Özetle diyorum ki, üşümeyin, roman yazın. En azından eğlenirsiniz.
Yaşasın, NaNoWriMo vakti geldi çattı: Üşümeyin, roman yazın!
1999’dan beri süregelen NaNoWriMo etkinliğini duydunuz mu? ABD’de yaratıcı yazma dersleri veren bir grup eğitmenin Amazon işbirliğiyle başlattığı NaNoWriMo her yıl 1 Kasım’da başlayan bir roman yazma etkinliği. Katılımcıların tek yapması gereken nanowrimo.org sitesine kayıt yaptırdıktan sonra 30 Kasım’a kadar 50.000 kelimelik bir romanı yazıp bitirmeleri. Her gün 2000 kelime yazma zorunluluğu var. Ayrıca yazdıklarınızı sitenin diğer üyeleri de okuyabiliyor ve size önerilerini iletebiliyorlar. Eğlenceli bir yazma fuarı da diyebilirsiniz buna.
Amaç, yaratıcı yazım konusunda gençlere bilmek istedikleri her şeyi öğretmek. Ayrıca yazmayı çok isteyip de nereden başlayacağını bilmeyenlere yol göstermek, onları bir anlamda motive etmek… Yaratıcı yazım dersi verenler şunu fark etmişler: İşlerini ertelemeye eğilimli olan ruh tembelleri birine her gün 2000 kelime yazmayı “resmen” vaat ettikten sonra romanlarını daha kolay bitirebiliyormuş. Yani mecburiyet yazma arzusundan daha baskın olabiliyormuş. İstatistiklere göre ilk yıl, yani 1999’da katılan 21 kişinin sadece altısı romanını bitirebilmiş. 2010’da ise 167.150 katılımcı olmuş ve bunların 32.178’i romanlarını tamamlamış.
Ünlü yazarlar destek veriyor
NaNoWriMo başlangıçta ulusal bir etkinlikmiş ama şimdi uluslararası hale gelmiş. Her ülkeden katılım kabul ediyorlar. Sonunda bir ödül filan yok. Sadece NaNoWriMo’ya katılıp romanınızı tamamlandığınıza dair bir belge veriyorlar size. Kasım ayındaki etkinlik dışında gençlerin bütün yıl yararlanabilecekleri yazma dersleri de var sitede. Roman yazma, karakter oluşturma, olay örgüsü kurma ve aklınıza gelebilecek her konuda yüzlerce ders ücretsiz olarak hizmetinizde. Ünlü yazarlar da videoları veya yazılarıyla size roman yazma teknikleri üzerine bildikleri her şeyi aktarıyor. NaNoWriMo bünyesine gönüllü katılan bu yazarlar arasında Neil Gaiman, Dave Eggers, Philip Pullman ve Tom Robbins gibi büyük isimler var.
Kasım çoktan geçti diyenlere iyi haberi verelim… NaNoWrimo’nun ondan daha genç bir “kardeşi” var. Script Frenzy adlı bu uluslararası senaryo yazma etkinliği 1-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Tıpkı NaNoWrimo’da olduğu gibi burada da kalabalık bir danışman kadrosu var. Dolayısıyla onlardan senaryonuzu eleştirmelerini isteyebilir, hatta süregelen online derslerden ücretsiz yararlanabilirsiniz. Tabii senaryonuzu İngilizce olarak yazıyorsanız… ScriptFrenzy.org sitesinde karakter yaratma, olay örgüsü kurma ve senaryo yazma teknikleri üzerine sayısız doküman yer alıyor. Nanowrimo kadar etkili olursa, ilerleyen tarihlerde senaryonuzu bir yapımcının görmesi ve filme çekmeye karar vermesi işten bile değil. Yani 1 Nisan’a kadar hazırlıklarınızı bitirin, senaryo yazmak için geri sayım başlamak üzere…
100’ü aşkın roman yayınlandı
Prestijli bir etkinlik haline gelen NaNoWrimo’nun en önemli özelliği yayıncılar ve yazar ajanları tarafından da takip ediliyor olması. Yani burada dikkat çeken romanların sonradan yayıncı bulması daha kolay oluyor. 100’ü aşkın NaNoWriMo romanı çoktan yayınlanmış. Hem de Ballantine Books, Delacorte Press, HarperCollins gibi yayınevlerinden. Aralarında öne çıkan örnekler de var. Gayle Brandeis’in Self-Storage adlı romanı birkaç ödül almış. Jessica Burkhart’ın romanı Take the Reins Simon & Schuster’dan çıkıp çok satanlar listesine girmiş. Lisa Daily’nin The Dreamgirl Academy adlı kitabını Penguin Putnam basmış. Spor yazarı Farhan Devji ilk romanı Hockey Farmer’ı bu şekilde tamamlayabilmiş. Saranna DeWylde her sene bir roman bitirerek bir “How to” serisi hazırlamış. Böylece ortaya How to Lose a Demon in 10 Days (Bir Şeytanı 10 Günde Nasıl Yok Edersiniz), How to Seduce an Angel in 10 Days (Bir Meleği 10 Günde Nasıl Baştan Çıkarırsınız) gibi başlıklar taşıyan romanlar çıkmış. Şimdi bu kitaplardan ilkinin sinemaya uyarlanması söz konusu.
Nisan’da başlayacak senaryo çılgınlığı
Etkinliğe, anlatacak bir hikayesi olan, macerayı kaçırmak istemeyen ve ScriptFrenzy.org’a üye olan herkes tek başına ya da bir partnerle beraber katılabilir. Hiçbir sınırlama ya da deneyim şartı yok. Onlardan beklenen 30 gün içinde 100 sayfalık bir sinema ya da televizyon senaryosu yazmaları. Tür ayrımı da yok, kısa film, animasyon, her şey olabilir. Yazmaya 1 Nisan’da, saat tam 00:00’da başlanıyor, 30 Nisan gecesi saat 23:59’da bitiriliyor. Senaryonuzu ister internette online olarak yazıyorsunuz, ister kendi bilgisayarınızda yazıp tamamladığınızda yayınlıyorsunuz.
NaNoWriMo’yu destekleyen ünlüler
Neil Gaiman: Fantastik edebiyatın en ünlü isimlerinden. Sandman çizgi romanlarının ve hepsi Türkçe olarak da yayınlanan harikulade başka romanların yaratıcısı.
Dave Eggers: Son dönem Amerikan edebiyatının en yetkin ismi. Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser ve Ne Nedir adlı romanları dilimize çevrildi.
Tom Robbins: Parfümün Dansı adlı tek romanı bile edebiyat tarihine geçmesine yeterdi. Dilimize bütün yapıtları çevrildi.
Philip Pullman: Kuzey Işıkları adlı üç romanlık dizisi tüm dünyada öyle büyük başarı kazandı ki başrolünü Nicole Kidman’ın oynadığı sinema filmleri de çekildi. İsa peygamberin şeytani bir ikizi olduğu varsayımından yola çıkarak yazdığı Good Man Jesus and the Scoundrel Christ adlı son romanı tartışma yarattı.
Lemony Snicket: Başrollerini Jim Carey ve Meryl Streep gibi müthiş isimlerin oynadığı sinema filmlerine dönüşen Talihsiz Serüvenler Dizisi adlı 13 romanın esrarengiz yaratıcısı. Lemony S. takma adı. Gerçek adıysa Daniel Handler, ama onu pek az kullanıyor.
Peter Carey: Che’nin Yasadışı Benliği, Bir Sahtekar Olarak Hayatım, Jack Maggs gibi romanların ünlü yazarı.
Janet Fitch: Beyaz Zakkum adlı romanı başrolünü Michelle Pfeiffer’ın üstlendiği bir film oldu.
Sue Grafton: Alfabetik isimli ünlü polisiyelerin yazarı.
Meg Cabot: Chick Lit’in ünlü ismi. Prenses Günlükleri’nin yazarı.
Gülenay Börekçi
Bunlar da ilginizi çekebilir :
Gulenaycim, ne sahane birsey bulmussun, hemen inceliyorum…
teşekkür ederim tatlım :)
Çok güzel katıldım :) Teşekkürler
güzel bir yazı olmuş …
teşekkürler :)