Egoist okur

Kişisel gelişimde Tolstoy etkisi

Savaş ve Barış, Anna Karenina gibi dev romanların yazarı Lev Tolstoy‘a göre mutluluğun altın kuralları… Şahsen epey sıkıntı verici ve zorlayıcı bulsam da, Tolstoy’un listesini alıyorum. Okuyun, sonra isterseniz uyun isterseniz unutun.

Anna Karenina’nın bıyıkları: Okurken ne görürüz?

Kişisel gelişimde Tolstoy etkisi

Biyografisini yazan Henri Troyat anlatıyor; Savaş ve Barış ve Anna Karenina gibi dev romanların yaratıcısı Lev Tolstoy henüz 18 yaşındayken mutlu ve başarılı olmak için kendine “10 altın kural” belirlemiş ve hayatının bundan sonrasını bu kurallara eksiksiz uymaya çalışarak geçirmiş. Ben biraz fazla zorlayıcı bulduğum  listeyi veriyor, gerisine karışmıyorum. Yararlanır mısınız, yararlanmaz mısınız, bilemem.

√ Erken kalk, mesela sabah saat 5’te.

√ Erken yat, mesela akşam 9’da.

√ Az ye, tatlı ve şekerlemelerden uzak dur.

√ Evinin işlerini elinden geldiğince kendin yap, başkalarına yaptırma.

√ Amaçlarını parçala ve böl. Mesela bir genel hayat amacın olsun. Ama bunun yetmeyeceğini bil ve hayatta başarmak istediklerine dair ayrı ayrı küçük hedefler de edin. Bir sonraki yılın, bir sonraki ayın, bir sonraki haftanın ve bir sonraki günün hedeflerini hep ayrı ayrı, net bir şekilde belirle. Abart, bir sonraki saatin, bir sonraki dakikanın hedeflerini bile düşün. Kulağına küpe olsun: Büyük bir hedefe ulaşmak için küçük bir hedeften feragat edebilirsin.

√ Kadınlardan uzak dur.

√ Arzunu çok çalışarak öldür.

√ İyi bir insan ol, fakat başkalarının bunu bilmesine izin verme.

√ Daima gücünün yettiğinden daha az harca.

√ Şimdikinin on katı zengin olsan bile, hayat tarzını katiyen değiştirme.

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments