Egoist okur

Bodrumlu Herodot 2500 yaşında

Milattan önce 6’ncı yüzyılın başlarında Halikarnas’ta doğan ve “tarihin babası” olarak bilinen Herodot’un doğduğu topraklarda anılması için düzenlenen Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı sekiz ülkeden gelen dünyaca ünlü 23 tarihçinin katılımıyla başladı.

Bodrumlu Herodot 2500 yaşında

31 Ekim’de başlayan ve Bodrum Belediyesi ile Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği iş birliğinde hayata geçirilen “Hemşehrimiz Herodot Haftası” devam ediyor. Bodrum’un tüm dünyada “Tarihin Babası Herodot’un doğduğu ve 30 yaşına kadar yaşadığı yer” olarak tanınması ve Bodrumluların bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyladüzenlenen hafta kapsamında bir de Uluslararası Bodrum Herodot Çalıştayı gerçekleştiriliyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, açılış konuşmasına Herodot’un tarih ve kültür açısından öneminden bahsederek ve “Herodot kimdir?’ diye sorarsanız onu hemşehrimiz olarak tarif ederiz,” diyerek başladı.Bodrum’un antik çağlardan itibaren önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, bu topraklarda çok büyük felsefecilerin yetiştiğini vurgulayan Aras konuşmasını “Herodot, tarihin babası olarak bilinir ama bu topraklarda tek değildir. Dünyanın ilk kadın amiralinden sayısız seyyah ve coğrafya araştırmacısına, Neyzen Tevfik’ten Halikarnas Balıkçısı’na, Zeki Müren’den Ara Güler’e birçok sanatçıya da ev sahipliği yapmış bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu topraklarda yaşayan gelecek nesillerin tarihini bilmesi gerekiyor. Bunu neden önemsiyorum? Çünkü tarihi bilen kişilerin bu topraklara olan saygısı, çevreyi koruma bilinci, barışa ve demokrasiye olan ilgisi artacaktır,” sözleriyle sürdürdü.

“Asıl hedefimiz, Herodot Araştırma Merkezi’ni kurmak”

Başkan Aras, bir şeyin kalıcı olmasının tek yolunun “bilimsel ve akademik çalışmalara konu olmasından” geçtiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Herodot’un popüler kültür kişisi olarak ele almak yerine onun kalıcılığını vurgulamaya çalıştık. Kalıcı olmasının tek yolu, yapılacak bilimsel ve akademik çalışmalardır. Bizim asıl hedefimiz, Herodot Araştırma Merkezi’ni kurmak. Araştırmacıların yılın her döneminde Bodrum’a gelerek çalışmalarını yürütebilmeleri için gerekli ortamı hazırlamayı amaçlıyoruz. Programımızda Halikarnas Balıkçısı da var. Halikarnas Balıkçısı da çağımızın bir filozofudur. Mesela şu sıralar bir Halikarnas Balıkçısı belgeliğini hayata geçiriyoruz. Eğer tüm bunları somutlaştırabilir ve bilimsel çalışmalara konu edebilirsek asıl başarıyı sağlamış oluruz ve Bodrum’un turizm potansiyelinin yanına bilimi, çağdaşlığı, akademik dünyayı, kültürü ve sanatı da yerleştirmiş oluruz. Bu arada hatırlatayım, Halikarnas Balıkçısı bir zamanlar Herodot için, ‘Yalnız Anadolu’nun değil dünyanın ilk ve en büyük turisti’ demişti.”

Bodrum Belediyesi Strateji Geliştirme ve Projeler Koordinatörü Haydar Ali Ulusoy ise Herodot’un 30 yaşına kadar burada yaşadığını, modern bir seyyah olarak gezdiği yerlerdeki önemli olayları kaydettiğini ve söz konusu yazıların bugünlere geleceğini o günden öngördüğünü anlattı.

Çalıştayda sunum yapan dünyaca ünlü tarihçiler

Çalıştayın akademik programını oluşturan İstanbul Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar ise organizasyona ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Bu etkinlik üzerine 2018’den beri çalıştıklarını dile getiren Sayar, şu bilgileri verdi: “Çalıştay, Heredot’un 2500’üncü doğum yılına denk gelecekti ancak salgın nedeniyle biraz gecikti. Bu toplantıyı biraz da Herodot’un 2.500’üncü doğum gününü kutlamak için yapıyoruz. Buradaki araştırmacılar, Heredot’a yıllarını vermiş, 30-40 yıldır onunla ilgili çalışmalar yürüten değerli tarihçiler.”

Prof. Dr. Reinhold Bichler, Prof. Dr. Robert Rollinger, Prof. Dr. Thomas Harrison, Prof. Dr. Carolyn Dewald, Prof. Dr. Rosaria Munson, Prof. Dr. AndreasSchwab, Prof. Dr. Josef Wiesehöfer, Prof. Dr. Hilmar Klinkott, Prof. Dr. Kostas Buraselis, Prof. Dr. Hans Joachim Gehrke, Prof. Dr. Peter Funke, Prof. Dr. Pietro Vannicelli, Prof. Dr. Massimo Nafissi, Prof. Dr. Askold Ivanchik, Prof. Dr. Elisabeth Irwin, Prof. Dr. Christopher Baron, Prof. Dr. Adnan Diler, Prof. Dr. Mustafa H. Sayar

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments