Egoist okur

Bir deli dahi, bir şair ve iki şahane film karakteri

Ilsa ile Rick, yani şu meşhur “Casablanca” filminin kederli ve cazibeli âşıkları yeniden çıkıyor karşımıza… Bir Emily Dickinson cildinin gizlediklerini keşfediyoruz… Amber’in Zaman Kapsülü’nde geçmişini geleceğe taşıyanların öyküsünü dinliyoruz… Kıvrım kıvrım ince bıyıklarıyla  bir çocuk kitabının sayfalarında boy gösteren egzantrik dâhi Salvador Dali’yi selamlıyoruz… Hayaltoplayan’la hayalî maceralara çıkıyoruz… Güzel güzel eğleniyor, güzel güzel hüzünleniyor, çocuklar için hazine değerinde kitaplara gömülüyoruz.

Casablanca’nın Ilsa ve Rick’i geri döndü

“Acıbadem kurabiyesinin güzelliği iki yüzünün olmasında gizlidir. Bu iki yüz, birbirine tutunmuştur. İkisi birlik oldular mı bir acıbadem ederler. Uzun, iştahlı merakıyla elinde tuttuğu acıbademi daha fazla dayanamayarak, epey de zorlanarak ikiye ayırdı. Ne var ki birbirlerinden ayrılan iki yüzün birinin parçaları diğerinde, diğerininki öbür yüzde kaldı. Acıbadem kurabiyesinin yüzlerine kalsa birbirlerinden ayrılmazlardı.”

Dünyaya kendi çok özel penceresinden bakan ve kimseye benzemeyen bir üslupla yazan genç romancımız Can Gürses’in “her yaştan” çocuklar için kaleme aldığı “İnce ile Uzun” serisinden üç kitap var elimde. “Acıbadem Kurabiyesi”, “Büyümüş de Küçülmüş Deniz Kızı” ve “Kazablanka”…

Peki bu sonuncunun kahramanları kim, biliyor musunuz? Ilsa ile Rick elbette; yani şu meşhur “Casablanca” filminin kederli ve cazibeli âşıkları. Bu gizemli ve gölgeli dünyada, müzik bitse, plağın cızırtılı sesi kesilse bile dünya dönmeye devam ediyor. Çünkü Gürses’in bize incelikle hatırlattığı gibi, insanlar birbirlerini sevdikçe zaman akıyor.

İnce ile Uzun serisi (3 cilt), Can Gürses, Doğan Egmont Yayıncılık

Emily Dickinson’la maceraya hazır mısınız?

Bu 11 yaşındaki küçük kızın adı, Emily Elizabeth Davis. İsmi boşuna konmamış, İngiliz Edebiyatı profesörü olan annesi, günün birinde Emily Dickinson gibi büyük bir şair olmasını istiyormuş. Hatta kızının ağzından çıkan ilk sözcük, yürümeye başladığı ilk günün tarihi gibi hayati önem taşıyan bilgileri Emily Dickinson’ın “Bütün Şiirleri”nin kenarına not düşmüş. Emily bir gün kitabın bir kenarında babasının adının da kaydedildiğini öğreniyor. Ama aksi gibi hemen ertesi gün kitabı kaybediyor. Artık hayatının tek bir amacı var: O kitabı bir an evvel bularak babasının kimliğini öğrenmek. Bu serüvende en yakın arkadaşı Wavey, kuzeni Mortie ve bazı gizemli güçler de ona yardımcı olacak.

Emily Babasını Arıyor, Kathryn Fitzmaurice, Kırmızı Kedi Yayınları

Zamanda yolculuk

Yaşlı ağacın gövdesinden akan reçine, ağacın üzerindeki tırtıl ile daha önce hiç görmediğim yeşil kanatlı, çirkin böceğin üzerine akıyordu… Amber yaklaşık iki aydır aynı rüyayı görüyordu. Değerli bir taşın oluşumuna tekabül eden bu rüya başlarda onu tedirgin etse de, gördüklerinin hayatında yeni bir döneme işaret edeceğine kesin gözüyle bakıyordu…

Babasının belirlediği sınırlarda basit bir yaşam süren 13 yaşındaki Amber’in hayatı yanıtını hiçbir zaman öğrenemediği sorularla doluydu. Evlerindeki girilmesi yasak oda ve bu odada yer alan gizemli sandık, küçük yaşlarda annesini kaybeden Amber’in geçmişe duyduğu merakı her geçen gün daha da arttırıyordu. Sık sık odasına kapanıp düşüncelere dalan babasının kendisinden bir şeyler sakladığını düşünen Amber, geçmişine ait sırları aydınlatmaya kararlıydı. Üstelik bu yolda yalnız da değildi: “Kordelya” isimli, kimliği belirsiz biri, çeşitli ipuçları sunup Amber’e yol göstererek onu geçmişi keşfetmeye çağırıyordu…

Zaman-geçmiş-anılar arasında ilginç bağlantılar kurarak geçmişe takılıp kalmadan daima geleceğe bakmamız gerektiğini anımsatan Amber’in Zaman Kapsülü, merak uyandıran konusu, hayatın içinden renkli karakterleri ve metaforik düşünmeye dayalı süreç odaklı kurgusuyla dikkat çeken ustaca yazılmış bir ilk roman.

2013 Tudem Edebiyat Birincilik Ödülü’ne değer görülen Amber’in Zaman Kapsülü, geçmişini arayan veya geçmişini geleceğe taşıyan herkesin öyküsü…

Amber’in Zaman Kapsülü, Figen Gülü, Tudem Yayınları

Salvador Dali ve görkemli bıyıkları

Soru üstüne soru soran çocukların romanı. Akış şemalarıyla başı dertte olan Genco ile rüyalarını satışa çıkaran telepatik kahramanımız Gülce’nin hikâyesi anlatıyor. Yetişkinlerin yorgun ve can sıkıcı beyin hücrelerinden yakınan Dâhi Tıksırık’ı da unutmayalım. Bitmedi… “Böyle roman görmedim, yolgeçen hanı gibi!” diyen ve yazarıyla bile insafsızca alay edebilen Estirik Periş var bir de… Onun ne olduğunu, neye benzediğini anlatmak güç. Burnunu soktuğu her cümlede satırlara kestane fişeği attıran bir “şey”, dengezi bozuk bir esin perisi… bu kadarını ilginç bulmadım, daha çarpıcı bir şeyler istiyorum diyorsanız ısrarla, elimdeki son kozu kullanıyorum. “Ben sürrealizmin ta kendisiyim!” diyen Salvador Dali bile bu şeker mi şeker kitabın kahramanlarından. Kıvrım kıvrım ince bıyıklarıyla her zamanki kadar egzantrik…

Entrika Mühendisi Kanavoz, Asuman Portakal, Altın Kitaplar

Hayaltoplayan’dan hayalî hikayeler

Sizden daha iyi yazan biri varken kitap yazmaya gerek var mı? Ya da ressamlar en güzellerini kullanmışken renklere uzanmaya? Peki, mor gökyüzü olur mu? Rüyalarınızın sonu sizden niye kaçar? Kısacası, beğenilmeyen hayallere ne olur? Yanıtı Hayal Kasabası’nın sokaklarında!

Hayaltoplayan’ı zor günler bekliyor çünkü yan komşusu… Ah, keşke bu bir hayal olsa! Bu yüzden sahibi olduğu Hayal Yayınevi’ne kimse uğramaz oluyor. Üstüne bir de kitapları kokusundan tanıyan, intikam peşindeki Hayalseçen ortaya çıkıyor ve işler epey karışıyor. Ancak hayallerine sıkı sıkı tutunan çocuklar duruma el koyuyorlar. Hem de kulaklarına kaçan esrarengiz dumanlarla işbirliği yaparak…

Dumanı üstünde bu macera bizi çağırıyor, haydi yaklaşın

Hayal Kasabası, Yeşim Keleş. Resimleyen: Kaan Bağcı. Elma Çocuk Yayınları

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments