Etgar Keret’in dünyası: Buzdolabının üstünde bir kız var!
Yoksa siz hâlâ bir Keret öyküsü okumadınız mı? Bu soruya cevabınız olumsuzsa işe İsrailli yazar Etgar Keret’in önceki ay çıkan ‘Buzdolabının Üstündeki Kız’ıyla başlayabilirsiniz. Şaşırtıcı, acımasız ama eğlenceli, kara mizaha bulanmış bir dünya sizi bekliyor.
Etgar Keret’in dünyası: Buzdolabının üstünde bir kız var!
Malum, devir roman devri. Sürükleyiciliğine kapılacağımız bir macerayı, zeka ürünü kurguyu, mizahı aradığımızda, şaşırmak istediğimizde karşımıza fazlasıyla öneri çıkıyor. Fakat elbette çarpıcı kurguyu, eğlenceli kelime oyunlarını, mizahı bulabileceğimiz, bizi şaşırtacak hikayeler sadece romanlarla sınırlı değil… Konuyu getirmek istediğim yer bir öykü kitabı; ‘Buzdolabının Üstündeki Kız.’ 1967 Tel Aviv doğumlu yazar Etgar Keret’in bu hikaye kitabı Siren yayınlarından, Avi Pardo’nun güzel çevirisiyle önceki ay çıkmış. Bugüne kadar Türkçede yayınlanmış üç öykü kitabı daha var; ‘Nimrod Çıldırışları’, ‘Gazze Blues’ ve ‘Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü’. Bu sonuncusu 2004’te yayınlandığında tüm dünyadan, Keret’in önemli yazarlar katına çıkmasını sağlayan epey olumlu tepki almış. Kitap Türkçeye bu yılın başında çevrilmişti.
Hakkındaki bazı övgüleri öncesinde duymama rağmen ancak keşfedebildim. Ne de olsa övgüsüz çıkan kitabın bulunmadığı bir reklam devrindeyiz… Her nasılsa tanışmamızın ardından kısa sürede beğenisine güvendiğim Zehra, Buzdolabının Üstündeki Kız’dan söz ederken “şaşırtıcı”, “kara mizah var”, “zekice hikayeler” türünden şeyler söyleyince bana da kitabı hemen almak düştü. Onun söylediklerine ekleyebileceğim; eğer daha önce bir Keret öyküsü okumadıysanız, büyük ihtimalle daha önce benzeriyle karşılaşmadığınız eğlenceli şeylerle karşılaşacaksınız.
Keret yaşamını İsrail’de sürdüren ve politikayla yakından ilgilenen bir yazar. İsrail-Filistin arasında yakınlaşmayı, barışçı çözümü aramayı öneren bir politik çizgisi var ve özellikle Amerika’da konuyla ilgili görüşlerine sıklıkla başvuruluyor. Haaretz, The New York Times, The Guardian, Le Monde gibi gazetelerde makaleleri çıkıyor. İsrail toplumunu iyi gözlemleyen biri olarak bu gözlemlerini yalnızca politik makalelerinde değil, eğlenceli öykülerinde de fazlasıyla kullanıyor. Öyküleri bugüne kadar 40’ın üzerinde kısa filme ve iki uzun metrajlı filme konu edilmiş.
Kısacık öykülerde atmosfer yaratmaktaki becerisi, yine bu kısa alanda hikayeyi keskin manevralar yaparak anlatması, çapraşık durumları bir araya getirerek olaya boyut kazandırması Keret öykülerinin dikkat çekici özellikleri. Fakat okuyan herkesin hemfikir olduğu gibi; en ilginç yanı öykülere sinen kara mizah. Bahçesine dalan çocuklara tüfekle karşı koymaya çalışan babaanne; anne babasının ve cinselliğin anlaşılmaz dünyasını çözmeye çalışan çocuk; kendisini terk eden muhabir sevgilisini bulmak için özel bir röportaj ayarlamaya çalışan genç adam; kendisini sorgulamaya çalışan dünyanın en geri zekalı ajanı… Acımasız hayatın, içinden çıkılamaz hale gelen karanlık durumlarını aşmaları için öykü kahramanlarını bekleyen kapıdan, yine kara mizahın ışıkları sızıyor. Acımasız ama şenlikli bir dünya bizi bekliyor.
Eyüp Tatlıpınar
Subscribe
0 Comments
oldest