Egoist okur

Gangnam Style dünyasında Mozart’la şahane maceralar

“Kitabın yazarı Christine Mellich ve çizer Maren Baber, Berlin Filarmoni Orkestrası için yazıp çiziyorlar. Her ne kadar bir çocuk kitabı gibi görünse de, büyüklerin de öğreneceği çok şey olduğunun altını çizmem gerek. Klasik müzikle ilgili bildiğinizi sandığınız ya da belki hiç duymadığınız birçok terimin hafızanızda yer edeceği garanti. Mesela kromatik, çembalo, muvman nedir bilmeyen kalmasın!”

Kulağınızın pasını silmek için, Charlotte’yi takip edin!

Ağaç yaşken eğildiğinden, bir çocuğun müzik zevkine yön vermek için eli biraz çabuk tutmak gerek. Harlem Shake ya da Gangnam Style dünyasında bu nasıl başarılabilir bilmiyorum. Çünkü müzik zevkine, beğenisine çok güvendiğim birçok anne babanın bu kabusun önüne geçemediğine, evde klasik müzik dinlemeyi âdet edinmişlerin bile ‘Op, op, op, op oppa gangnam style’a gözyaşları içinde katlanmak zorunda kaldıklarına şahit olmuşluğum var. Hal böyleyken, tüm bu kirlilik içinde temiz bir sayfa açmak isteyebilirsiniz. Hayır, hiç elitist bir tavırla değil, umudumuzu kaybetmemek için önereceğim bir kitap var elimde: Charlotte’nin Müzikli Maceraları.

Kanatlarıyla pır pır uçabilen Charlotte (Şarlıt değil Şarlotte), bir çan kulesinde çok şey öğreneceği müzikli bir gün geçirmek üzere yola çıkıyor. Kuleye vardığında onu karşılayan baykuştan 17 numaralı odanın anahtarını alıyor. Vay canına, ne muazzam bir gün geçireceğini henüz bilmiyor tabii! Saat başı çalan çanın sesi eşliğinde gittiği her yeni katta bir besteciyle tanışıyor. Ortaçağdan bugüne kadar uzanan bir yelpazede, dünyaca ünlü 15 besteciyle harika sohbetler ediyor. Bach’tan Schumann’a, Beethoven’dan Brahms’a kimler yok ki! Her besteci, onu odasında konuk edip hem yaşamını anlatıyor hem de klasik müzikle ilgili çeşitli terimleri öğretiyor ona. Tabii okurlara da… Senfoni nedir, opera neye denir sorularının cevaplarını öğrenen çocuklar, nitelikli müzikle sadece müzikal anlamda değil onu destekleyen bilgi birikimiyle yola çıkabilme gücünü buluyor. Tıpkı Charlotte gibi… Kitapta birçok terimin yer aldığı, çocukların okuduklarını anlayıp anlamadıklarını test eden ve bilgileri pekiştiren eğlenceli bulmacalar da yer alıyor. Sanki ders kitabı tarif ediyormuşum gibi gelmesin size, alakası yok. Bilakis, çok eğlenceli.

Kitabın yazarı Christine Mellich ve çizer Maren Baber, Berlin Filarmoni Orkestrası için yazıp çiziyorlar. Her ne kadar bir çocuk kitabı gibi görünse de, büyüklerin de öğreneceği çok şey olduğunun altını çizmem gerek. Klasik müzikle ilgili bildiğinizi sandığınız ya da belki hiç duymadığınız birçok terimin hafızanızda yer edeceği garanti. Mesela kromatik, çembalo, muvman nedir bilmeyen kalmasın!

Kelime Yayınları’ndan çıkan Charlotte’nin Müzikli Maceraları, 9 yaş ve üstü için uygun. Bu ‘9 yaş ve üstü’ ifadesine bu yazıyla 39 yaşı da dahil ediyorum. Kitabı karıştırırken fonda nasıl bir müzik çalacağı da çok önemli! Herkese iyi okumalar…

Gökçe Gökçeer

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments