Çocuk dediğin merak eder!
Biriciğimiz Gökçe Gökçeer, son zamanlarda bana arka arkaya güzel haberler veriyordu ama yeni yazıya vakti kalmıyordu :) Nihayet oldu. Gökçe’den çok tatlı bir seriye dair yeni yazı geldi. Esen Kitap’ın yayınladığı “Minik Bilgeler” serisi çocuklara sorular soran, sorular sorduran, bunu yaparken de onları harikulade maceralara davet eden üç kitap yayınladı: “İşte Evren”, “Rüyalar Fabrikası”, “Zihnimin Kutucukları”… “Minik bilgeler” serisinin devamını sabırsızlıkla bekliyoruz… Gökçe’nin yeni yazılarını da.
İşte Evren + Rüyalar Fabrikası + Zihnimin Kutucukları
Ne zamandır bu kitaplar hakkında yazmak istiyordum. Serinin ilk üç kitabı bana ulaşalı neredeyse bir ay oldu. Ben oturup yazana kadar ise iki kitap daha çıktı. Esen Kitap’ın Minik Bilgeler dizisinden bahsediyorum bu yazıda. Yayınevi artık harika çocuk kitaplarına da imza atmaya başladı, müjdeler olsun!
İşte Evren, Rüyalar Fabrikası ve Zihnimin Kutucukları ilk üç kitabın başlıkları. Dünyanın adresi ne? Samanyolu nedir? Evren sadece büyük mü yoksa sonsuz mu? Çocukların sorduğu soruların sonu gelmez, bunlar ne ki? O yüzden bu ve daha fazlasının cevabı İşte Evren kitabında saklı. Uzay salyangozu Horas’ın uzaydaki maceralarını, çocuklarına hikaye anlatan bir babanın ağzından dinlediğimiz kitapta, Horas Dünya’yı bulabilecek miydi? Yazar, Fransa Ulusal Araştırma Merkezi’nde fizik araştırmacısı olan Jean-Philippe Uzan, yerçekimi ve evrenbilim çalışmalarıyla tanınan bir bilim adamı.
Rüyalar Fabrikası, bir rüya makinesi olduğumdan favorim oldu ister istemez. Gece gördüğümüz rüyalar nereden geliyor? Bazı rüyalar neden garip? Hepimiz aynı rüyayı mı görürüz? Peki bu rüya denen şey ne işe yarar? Buyurun bakalım, bunlara vereceğiniz cevaplar hazır mı? Bence bu kitaptan yardım alabilir, profesör Ziya Bey’in göstereceği yolu izleyebilirsiniz. Yazarımız Sophie Schwarz, Cenevre Üniversitesi Nörobilim bölümünde bir araştırma grubunun yöneticisi.
Serinin üçüncü kitabı Zihnimin Kutucukları ise hafızaya ve beynimizin derinliklerine odaklanıyor. Alzheimer hastalığı nedir? Hafıza beyinde ne kadar yer alır? Geceleyin hafıza ne yapar? Hayvanların hafızası da bizimkine mi benzer? Bu kez de profesör Zihni’nin bildiklerinden faydalanıyoruz. Kitabın yazarı, bir nöropsikolog olan Francis Eustache.
Her kitabın yazarının ne iş yaptığını özellikle belirttim. Çünkü bu serideki kitaplar, konusunda uzman yazarın bir sınıf dolusu öğrenciyle yaptığı sohbetin ürünü aslında. Kimse alanı olmayan bir işe bulaşmıyor, herkes bildiği işi yapıyor ve soruları eksiksiz, kafada soru işareti bırakmayacak şekilde açıklıyor. Süper eğlenceli bir bilimsel sohbet havasında akıp giden seri, yetişkinlere için de harika bir okuma önerisi bana kalırsa. Çocuklar sayesinde ebeveynlerin de bilmedikleri birçok şeyi öğrendiği ve unuttuklarını hatırladığı düşünülürse… Kitabın sonundaki “Şimdi Sıra Sizde” bölümünde hem ebeveynlere hem de çocuklara yönelik küçük oyunlar ve deneyler var. 9 yaş ve üzeri çocukların bilimle ilgili sorularına cevap bulmak için nefis bir okuma serisi olan kitapları mutlaka edinin derim. Çünkü toplamda 25 kitabın yayımlanacağı yayınevinden gelen önemli bir bilgi. Kitabın ‘keşke böyle olmasaymış’ dediğim tek tarafı, her konuda soru soran meraklı çocukların ve profesör isimlerinin Türkçe olması. Yayınevlerinin şu isimler konusunda biraz daha rahat olması gerektiğini düşünüyorum. Yabancı isimlerin Türkçeleşmesi gerekmiyor. Bunun dışında emeği geçen herkesin ellerine ve aklına sağlık.
Mini Bilgeler Serisi, Esen Kitap, 2014
Gökçe Gökçeer
Subscribe
0 Comments