Egoist okur

Haydi, dedektif oluyoruz!

Gizli günlüğü kim okudu? Okul gezisindeki hırsız kim? Sahte para hangisi? Kopya çekmenin bedeli ne?

Esen Kitap’ın çocuk kitaplarına bayılıyorum. “Kayıp Kurabiye Kutusu” da çok hoşuma gitti. Kitabın alt başlığı ‘’Dedektif Keskinburun’la dedektif olmayı öğreniyoruz.’’ İçinde kısa kısa birçok dedektif hikayesi yer alıyor. Çocukların analitik zeka, gözlem, ayrıntıları fark etme, ipuçlarını takip edip birleştirme gibi yetilerini geliştirmeleri için birebir.

gokce gokceer dedektif egoistokur esen kitap

Dedektif mi doğulur, yoksa sonradan mı olunur?

Hayat giderek zorlaşıyor. Kül yutmamak ve detayları kaçırmamak çook önemli. Ancak bu, doğuştan zeki olmanın yanında biraz da üzerinde çalışmayı gerektiriyor. İyi bir gözlemci olmak şart mesela. Çok ve boş konuşmak yerine, biraz susup etrafı ve olanları incelemek de… Eğer siz de benim gibi Agatha Christie okuyup Alfred Hitchcock izleyerek büyüdüyseniz, hem katilin kim olduğunu anlamakta üstünüze yoktur hem de ortamdaki karanlık olayları çözebilirsiniz. Ayrıca ortalıkta sadece cinayet ve bundan sorumlu bir katil olması da gerekmez bazı durumları çözümlemek için. Peki kendiniz gibi akıllı bıdıklar da olsun istemez misiniz? O zaman ailece Dedektif Keskinburun’un peşine düşün derim!

Esen Kitap’ın çocuk kitaplarına bayılıyorum. En son elime geçen Kayıp Kurabiye Kutusu da çok hoşuma gitti ve hemen okumaya başladım. Kitabın alt başlığı ‘’Dedektif Keskinburun’la dedektif olmayı öğreniyoruz.’’ İçinde kısa kısa birçok dedektif hikayesinin yer aldığı kitapta, bir dedektifin sahip olması gereken özellikleri öğreniyor çocuklar: Analitik zeka, gözlem, ayrıntıları fark etme, ipuçlarını takip edip birleştirme… Bazıları bu yeteneklerle doğar bazıları ise sonradan kazanır. Ama hemen her konuda olduğu gibi iyi bir dedektif olmak için de çok çalışmak esastır.

Kaç çocuk bu kitabı okuduktan sonra dedektif olmak ister? Ayrıca dedektiflik, Türkiye’de ne kadar iş yapar? Ve bu memleketten kaç Sherlock Holmes çıkar? Elbette bunlar işin şakası… Kitabın amacı okuyanı dedektif yapmaktan ziyade, çocuklarda analitik düşünmeyi geliştirmek, karmaşık durumları çözümlemeye yardımcı olmak. Ki bunlar, zeka gelişimi için oldukça faydalı alıştırmalar bana sorarsanız.

Gizli günlüğü kim okudu? Okul gezisindeki hırsız kim? Sahte para hangisi? Kopya çekmenin bedeli ne? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını Dedektif Keskinburun’la vermek isteyen çocuklara tavsiyemdir kitap. Tabii şu da var. Fazla zeka, mutsuzluğu da beraberinde getirir. Nasıl bir çocuk yetiştirmek istediğinize karar vermeden önce Ferhan Şensoy ustaya dönelim yüzümüzü. Bakın ne demiş: ”Düşünmek bir tuzaktır, akıl dürter huzuru. Mutlu yaşamak için, aptal olmak gerekli.”

Gökçe Gökçeer

Kayıp Kurabiye Kutusu. Yazan: Karin Ammerer. Çeviren: Pınar Sarı, Esen Kitap, 2015

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments