Ian Fleming’in Vosvos’u
Bir diğer enfes kitapsa James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming’in ünlü “Chitty Chitty Bang Bang”inin tam 50 yıl sonra bu kez Frank Cottrell Boyce tarafından yeniden, modernleştirilerek kaleme alınmış hali. Elbette Ian Fleming Vakfı’nın izniyle…
Kahkahadan kırılarak ve nefesim kesilerek okuduğumu söyleyeyim önce. Gene de ne anlattığını öğrenmekte ısrarlıysanız, işte size birkaç ipucu…
Bir ağacın tepesinde unutulmuş kocaman antika bir motor. Parçaları kaybolmuş yıkık dökük bir karavan. Sıradan bir sokakta yaşayan sessiz sakin bir aile. Her şey normal görünüyor, değil mi? Böyle düşünüyorsanız, çok ama çok yanılıyorsunuz. Elinizde dünyanın en komik ve en heyecanlı maceralarından biri duruyor. Emniyet kemerlerinizi bağlayın ve sizi gökyüzüne uçuracak bir hikâyeye hazır olun.
Tek eleştirim kitabın Türkçe ismine. Açıkçası “Uçan Araba Pırpır Havalanıyor” adını pek sevemedim.
Gülenay Börekçi
Frank Cottrell Boyce: “Chitty Chitty Bang Bang’i neden yeniden yazdım?”
Sinemada ilk seyrettiğim film Chitty Chitty Bang Bang’di. Hele Chitty’nin uçurumun kenarında belirdiği o sahneyi hayatım boyunca unutmadım. Bugün bile ne zaman bir senaryo ya da filmde soluk kesen bir anla karşılaşsam o sahne gelir aklıma. Film bitince öyle üzüldüm ki, Chitty’nin bıraktığı dumanlı izin peşine düştüm ve kütüphanede Ian Fleming’in kitabını buldum. 1964’te oğlu Caspar için yazmıştı. Kitabı okudukça, filmi yeniden zihnimde izleyebilirim gibi geldi bana.Fakat kitap filmden çok farklıydı. Anne ölmemişti mesela. kötü karakter bambaşkaydı. Öğretici bir deneyimdi, filmlerin kitaplardan ayrı şeyler olduğunu anladım. Aynı hikayeyi anlatsalar bile, sihirleri farklı çalışıyordu. Ayrıca bir pikayeyi anlatmanın birden fazla -hatta yüzden fazla- yolu vardı. “İçine bir şey katmazsan hikayenin tadı tuzu olmaz” diye bir Toskana atasözü vardır, öyle…Yıllar sonra, koca adam olduğumda hikayenin devamını yazmaya karar verdiğimde, Ian Fleming’in bunu öğrense ne diyeceğini bilmiyordum. Epey bir süre kimseye bahsetmedim, sonra evde bir yemek sırasında konuklarıma sordum. Herkes devam kitabı yazılması fikrine bayıldığını söyledi. Böylece kitabı bir kez daha elime aldım ve ne kadar iyi yazılmış olduğunu daha iyi anladım. Ayrıca “Hadi ama biri benim devamımı yazsın” diye bağırıyordu. (Fleming gerçekten de Chitty Chitty Bang Bang’e devam kitapları yazacakmış ama vakitsiz öldüğü için buna fırsatı olmamış.) Kitabı yazarken Chitty Chitty Bang Bang’in gerçek bir lüks araba olduğunu ve motorunun 1921’de Kont Zborowski dünya hız rekorunu kırmaya çalışırken bozulduğunu öğrenince soluğum kesildi. Okurken çok eğlenmiştim, yazarken de çok eğlenecektim. Hikayemin bir yanı tarihsel gerçeklerden oluşacaktı, bir yanı da tamamen fantastik olacaktı.
Subscribe
0 Comments
oldest