Egoist okur

İhsan Oktay Anar’ın yayınlanmış ilk öyküsü: RABNUMA

Geçenlerde Friendfeed aracılığıyla bir tartışmaya rastladım. Üstad İhsan Oktay Anar‘ın yayınlanmış ilk öyküsü Rabnuma‘ya dairdi. Morköpük Dergisi’nin Oyun Özel Sayısı’nda çıkmış, hem de 1985’te. Bilen biliyordur, Anar bundan sonra başka öykü yayınlamamış.

Özgür Uçkan şöyle diyordu: 

Fi tarihinde bu dergiyi çıkarıyorduk bir grup genç. Oyun kavramı üzerine bir özel sayı hazırlamaya karar verdik. İhsan Oktay Anar, üniversiteden sınıf arkadaşımdır. Bu hikayesini biliyordum. İstedim verdi. Kitaplarıyla bunun arasında hayli uzun zaman vardır. Ama kitaplarının ilk ikisi de aslında taslak olarak o sıralar mevcuttu. Hâlâ yayınlanmamış olan üç taslağını biliyorum; bakalım ne zaman çıkaracak? Biz o sıralarda yoğun bir şekilde dil ve dünya arasında bağlar kuran tarikatları araştırıyorduk. Hurufilik ve Kabala bunların başında geliyordu. Bu hikaye de o araştırmalardan esinlendi herhalde…”

Öykü aşağıda. Okurken, hayranlıkla sevdiğimiz yazarların daha ilk denemelerinin bile, sonrasında yazacaklarına dair izler taşıdığını bir kez daha fark ediyor insan.

İhsan Oktay Anar’dan Galîz Kahraman

“İhsan Oktay Anar’ın ilk romanı bize postayla gelmişti, okuduk ve çarpıldık.”

Rabnuma, İhsan Oktay Anar

01 rabnuma egoistokur ihsan oktay anar 02 rabnuma egoistokur ihsan oktay anar 03 rabnuma egoistokur ihsan oktay anar

Subscribe
Notify of

10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Burak
10 years ago

Bir ekleme de ben yapayım: Yiğit Değer Bengi’nin hazırladığı 2005, Metis basımlı 1002. Gece Masalları isimli öykü derlemesinde de İhsan Oktay Anar’ın “İnşaat İşçisi Rıfkı’nın Dehşet Verici Akıbeti” diye bir öyküsü var.

Elifnur
10 years ago

Merhaba :)
Tamu’yu biliyor musunuz?
http://epigraf.fisek.com.tr/index.php?num=335

Barış
10 years ago

Merhaba, İhsan Oktay Anar’ın yayınlanmış tek öyküsü bu değil. Dahası, kendisinin “satranç oyunu” üzerine yayınlanmış başka bir öyküsü de var. YKY’nin yayımladığı Kitap-lık dergisinin 2004’teki “Oyuncak ve Edebiyat” özel sayısında Osmanlı padişahıyla İran şahı arasında gerçek insanlarla oynanan bu satranç öyküsünü bulabilirsiniz.

Duygu
10 years ago

Çok güzelmiş, Dr. B yi hatırlattı bana, Zweig’ın.

Elifnur
10 years ago

Kitap-lık’ta yayınlanan düzyazısı benim anladığım kadarıyla. Aynı sitenin veri tabanında bir yazı daha var :)
http://epigraf.fisek.com.tr/index.php?num=1217