Roman kahramanlarının gerçek yüzleri (Dikkat! Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz…)
Yazar ve blogger Brian Joseph Davis, adli tıbbın yararlandığı bir bilgisayar programı aracılığıyla en ünlü roman karakterlerinin robot resimlerini yapıyor. İyi haber şu: İstek yollayarak, gönlünüzdeki roman karakterini çizmesini bile isteyebiliyorsunuz. Ben ulaşamadım, o ayrı. Ulaşsam, Sydney Carter’ı çizmesini rica edebilirdim.
İşte Madame Bovary’nin esas karakterinin olası gerçeği. Yüzü kağıt gibi beyaz. Saçları tek tük de olsa beyazlamış. Bu onu yaşından büyük gösteriyor. Filmlerde izlediğimiz Emma Bovary’den ne kadar farklı.
Roman kahramanlarının gerçek yüzleri
Vladimir Nabokov’un Lolita romanının ana karakteri Humbert Humbert, “sıska, iri kemikli ve göğsü kıllı” biri olarak tarif ediliyor. Kalın siyah kaşları var, yüz ifadesi nevraljiden mustarip gibi… Tabii onun fiziksel görünüşüne dair romanın şurasına burasına serpiştirilmiş başka birçok ipucu daha var. Hayal gücümüzün yardımıyla bunları bir araya getiriyor ve kafamızda bir imge oluşturuyoruz. Benim Humbert Humbert’im bu yüzden sizinkine benzemiyor. Onu beyazperdede canlandıran James Mason yahut Jeremy Irons’a da… Ve ben Nabokov’un yazarken zihninde nasıl bir imge yarattığını fena halde merak ediyorum.
Yardımıma enfes The Composites sitesinin yaratıcısı Brian Joseph Davis koşuyor. Aynı zamanda romancı olan Davis, bir polis arkadaşıyla konuşurken yeni software’ler üretildiğini öğrenmiş. Suçluların robot resimleri onlar yardımıyla artık hatasız çizilebiliyormuş. Davis “Neden olmasın?” diye sormuş kendi kendine, bu software’lerden yararlanarak roman karakterlerinin robot resimleri neden çizilemesin? Böylece Lolita’nın CSI’la buluştuğu noktaya gelinmiş. “Bu kadar basit bir şey niçin kimsenin aklına gelmedi hayret ediyorum” diyor.
Roman karakterlerinin görüntülerini yaratmak için Faces ID adlı bilgisayar programından yararlanıyor. Programdaki on binlerce yüz şeklinden birini seçtikten sonra, yazarın karakterle ilgili tariflerini yüklüyor. Eksik parçalar varsa, romanın geçtiği dönemi araştırıyor, karakterin geldiği sınıfın genel özelliklerini tespit ediyor, böylece ayrıntıları tamamlıyor. Kimi zaman mizaç özelliklerini de hesaba katması gerekiyor, öfkeli birinin kaşlarının çatık durması gerektiğine karar veriyor mesela. “Adli tıp ve yazınsal analiz bir araya gelince, ortaya hatasız robot resimler çıkıyor” diyor.
Bugünlerde istek üzerine roman karakteri çizen Davis, J. D. Salinger’ın Gönülçelen romanına dokunmamaya kararlı. İnsanlardan kaçan, röportaj vermeyen, kitaplarıyla ilgili yazı yazılmasını istemeyen birinin hayal gücüne müdahale etmeyi, mahremiyetine girmeyi doğru bulmuyor çünkü. “Aslında bu yaptığım iş de yanlış olabilir” diyor. “Teknolojiden yararlanarak, yazarla okur arasındaki ilişkiye müdahale ediyorum sonuçta. O yüzden, bu robot resimleri ciddiye almayın, benimki sadece bir oyun.”
Gülenay Börekçi
İşte roman kahramanlarının gerçek yüzleri
Emma Bovary, Madame Bovary, Gustave Flaubert
Humbert Humbert, Lolita, Vladimir Nabokov
Tess, Tess of the D’urbervilles, Thomas Hardy
Tom Ripley, Yetenekli Bay Ripley, Patricia Highsmith
Edward Rochester, Jane Eyre, Charlotte Brontë