Egoist okur

Jung’un başyapıtı: Kırmızı Kitap / Liber Novus

Latince adı “Liber Novus olan “Kırmızı Kitap”, İsviçreli ünlü psikoanalist ve kuramcı Carl Gustave Jung’un 1913’te başlayıp 1919’da tamamladığı en ünlü eseri. şimdi nihayet orijinal çizimleriyle bizde de yayınlandı.

liber novus the red book jung gulenay borekci egoistokur

Kırmızı Kitap

Kitap şahsi bir günce formunda kaleme alınmış ve Jung’un elleriyle resimlediği mandalalarla zenginleştirilmiş. Anlaşılan o ki Jung, 1913’te patlamak üzere olan kaosun, yani Birinci Dünya Savaşı’nın da etkisiyle ağır bir depresyon geçirmiş, kendi kendini tedavi ettikten sonra da oturup bu sürecin hikayesini yazmış. Böylece ortaya benzeri görülmedik bir eser çıkmış. Kitapta, Jung’un bilinçdışını aydınlatmak için yaptığı inziva çalışmaları, günlük ibadetleri ve uyguladığı ritüeller, uyurken gördüğü rüyalar ve meditasyonlar sırasında gördüğü hayaller de var.

Yine de birkaç yıl öncesine kadar bu kitabın varlığı bir efsaneydi. 1960’ların sonundan itibaren ünlü psikoanalistin “müritleri” arasında özel bir sır gibi saklanıyor, bir nevi gizli broşür gibi fasiküller halinde elden ele dağıtıliyordu. Bildiğimiz anlamda yayınlanması için 2009’u beklemek gerekti.

Güzel haber şu: Kaknüs Yayınları dünyada ilk kez 2009’da yayınlanan bu önemli eseri nihayet çevirtip inanılmaz güzel mandalalarıyla yayınlayarak 20’inci yüzyılın en kendine özgü şahsiyetlerinden Jung’u daha yakından tanımak; arketip, kolektif bilinçdışı, persona, anima, animus gibi kavramlardan oluşan temel kuramının nasıl ortaya çıktığını bizzat onun kaleminden okuma isteyenlere mükemmel bir fırsat sunuyor.

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments