Egoist okur

Kendin yaz, kendin tasarla, kendin bas, kendin sat…

Yazdığınız kitaba yayınevi aramaktan bıkıp usandınız mı? Kitabınızı bir türlü yayınlatamıyor musunuz? Dert etmeyin; İnternet sayesinde artık kendi kitabınızı kendiniz tasarlayabilir, hatta bastırabilirsiniz bile. Ama tabii okurunuzun sizi nasıl bulacağına onlar karışmıyor.

Kendin yaz, kendin tasarla, kendin bas, kendin sat…

Kısaca DIY olarak geçen “do it yourself”  (kendi işini kendin yap) akımı kimilerine göre, 21. yüzyılın en büyük sanat hareketi. Zira aracı kurumları ortadan kaldırarak üretenin alıcıya doğrudan ulaşmasını hedefliyor. Ve bugünlerde dünyanın birçok yerinde birileri yapımcı firma olmadan müzik albümü yapıyor, galeri olmadan sergi açıyor, yayınevi olmadan kitap yayınlıyor…

Peki ama nasıl? İşin bu kısmı için herkesin kendine göre bir yöntemi vardır elbette ama DIY hareketinin önlenemez hızından çok etkilenen eski grafik tasarımcı Eileen Gittins, en azından yayıncılık konusundaki sorunlara kendi adına bir çözüm getirmeye karar vererek kurduğu Blurb adlı siteyle son yıllarda internetin en etkili isimlerinden biri oldu.

Blurb, kendi kitaplarını kendileri yayınlamak isteyenler için kurulmuş bir site. İçerikte yer alan software’i bilgisayarınıza indiriyor ve üç basit adımdan sonra kitabınızın tasarımını birkaç dakikada otomatik olarak tamamlıyorsunuz. Eh, bu sayfadakiler kadar profesyonel görünmeyebilirler ama olsun.

Sitenin farklı kullanım amaçları var. Öncelikle yayıncı aramaktan bıkan ama kendi kitabını bir an önce elinde tutmak isteyen yazarlar tarafından tercih ediliyor. Günlüklerini kitap haline getirenler de var. İkincisi, fotoğrafçılar, iç mimarlar, ressamlar ve stilistler portfolyo hazırlamakta yararlanıyor. Üçüncüsü, bloggerlar bloglarını kağıt üstünde de okura sunmanın bir yolu olarak blurb’e üye oluyor.

Maliyet hesabına gelirsek… Kitap tasarımcıları normalde yüzlerce dolara satın alınabilen Adobe Photoshop programını kullanıyor. Blurb’deyse birkaç dakikada şahane kapaklar ve sayfalar yapmanızı sağlayan tasarım programı ücretsiz. Tabii kitabının basılmış halini edinmek isteyenlerin ayrıca para ödemesi gerekiyor. Bu da kitabın boyutuna ve sayfa sayısına göre değişiyor. Fiyatlar 4,95 $’dan başlıyor. 7,4 cm x 10,5 cm boyutunda 40 sayfalık bir kitap için 13 $ istiyorlar. Daha büyük ve kalın kitaplarda, hele ciltli olursa, fiyat 74.95 $’ı bulabiliyor. Baskı adedi de fiyatı düşüren etkenlerden. Yani kitabınızı bir değil, 100 adet bastırırsanız, birim başına hatırı sayılır indirimler yapılıyor. Harcayacak biraz daha paranız varsa, editör yardımı alabiliyor ve böylelikle dilbilgisi hatası olmayan “kusursuz” kitaplar üretiyorsunuz. (Tabii bu kısmı sadece İngilizce için söz konusu.)

Bilmem söylemeye gerek var mı, ama ortaya iyi bir sonuç çıkıp çıkmaması hâlâ sizin ne yazdığınıza, tasarımınızı hangi fotoğraflar ve görsel malzemeyle desteklediğinize ve tabii ki ince bir zevke sahip olup olmamanıza bağlı. Gerisi kader, kısmet…

Amatör yazarlar için başka siteler

Picturia Press

Butik yayınevi hizmeti veriyor. Ücret karşılığında kitabınızı işinin ehli kişilere tasarlatıyorsunuz.

Picaboo

Düğün ve benzeri önemli günlerin fotoğraflarını sevdiklerine kitap formunda sunmak isteyenler için. Benzer hizmetleri daha ucuza ve daha kısa sürede almak isteyenler için theshabbyshoppe.com, scrappydoodlekits.com, rakscraps.com, peppermintcreative.com ve escrappers.com adlı siteler de mevcut. Bu arada söz konusu hizmetlerin bazılarının henüz Türkiye’ye gönderim yapmadığı da bir gerçek. O halde? Eh, belki benzer bir sistemin burada da işe yarayabileceğini düşünecek birileri çıkacaktır. Yok öyle her zaman “armut piş, ağzıma düş”…

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments