Egoist okur

Periler dünyasında Jane Austen-vâri gizemler

Peri Diyarı düşündüğünüz kadar uzakta olmayabilir. Bazen bir de bakmışsınız zerre farkında olmadan görünmez bir sınırı geçmişsiniz ve huysuz prenseslerle, intikam peşinde koşan baykuşlarla, korkunç yazgılar işleyerek vakit geçiren hanımlarla ya da karanlık, sık bir ormandaki sonu olmayan patikalarla ve ikinci defa baktığınızda asla aynı görünmeyen evlerle boğuşmak zorunda kalmışsınız…

“Jonathan Strange ve Bay Norrell”in yazarı muhteşem Susanna Clarke, şaşırtıcı tazelikte bir öykü kitabıyla bir kez daha okur karşısında…

grace-adieu-alfa-kitap-egoistokur-gulenay-borekci

Dönemi en iyi çizen ressamlardan Thomas Crane’in birkaç illüstrasyonu… 

Jonathan Strange ve Kuzgun Kral’ın dönüşü

Bir zamanlar yemek yazarı olan ama sonra ani bir kararla “emekli” olup edebiyat dünyasına bomba gibi düşen bir roman yazan Susanna Clarke’dan; Alfa Kitap etiketli “Grace Adieu Hanımları ve Öteki Öyküler”.

Ama önce Clarke’ın ilk kitabını anlatayım bir parça… “Jonathan Strange ve Bay Norrell”, o kadar büyük ilgi görmüştü ki sonradan bir TV dizisine de dönüştürüldü. bizde yıllar önce Oğlak’tan çıkmıştı ama Alfa Kitap geçmişin şanlı büyücülerinin çok uzun zaman önce yok olduğu ve büyünün unutulduğu 19’uncu yüzyıl İngiltere’sinde geçen ve dünyaya bakışları, üslupları, hedefleri bambaşka iki büyücünün hikâyesini dönemin siyasi olaylarıyla paralel bir şekilde anlatan kitabı 3 cilt olarak yeniden yayınladı. Gerçi şöyle de bir durum var: Konusu büyü gibi görünmekle beraber, Susanna Clarke aslında gizem değil, ironi ve analiz üstadı olduğu için keskin bir toplumsal eleştiri örneği “Jonathan Strange”.

Şahsi notum: Susanna Clarke’ın dünyasında büyü karanlık ve tehlikeli bir şey. Açıkçası bununla kalsaydı, sevmeyebilirdim, çünkü bu benim zevklerime biraz aykırı gibi. Fakat ne yapalım ki, kadın hakikaten acayip bir üslupçu ve kurgu üstadı, yani kendini okutturan iyi yazarlardan. Dolayısıyla seviyorum.

Ama bu haftanın haberi başka… Clarke, “Grace Adieu Hanımları ve Diğer Öyküler” adlı kitabında yine büyüye, esrara, tuhaflıklara dalmaya devam ediyor; sivri dilini konuşturarak elbette… Hayran olduğu Jane Austen’dan ödünç aldığı ve içine bolca kara mizah kattığı bir üslupla yazdığı bu nefis öykülerdeki karakterler benzersiz, erkekler dünyasında zekalarından ve birbirlerinden başka güvenecek şeyi olmadan ayakta kalmayı başaran Grace Adieu Hanımları müthiş… “Mağdurlar” arasında kibirli bir kraliyet rahibi, 18’inci yüzyılda yaşamış bir Yahudi doktor, İskoçya kraliçesi Mary, unutulmaz Jonathan Strange’imiz ve karanlığa kanat açan Kuzgun Kral var; daha ne olsun?

Gülenay Börekçi

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments