Punk ruhu taşıyanlara Yüzyıllık Yalnızlık modası
Gabo’dan, yani Gabriel Garcia Marquez’den etkilenen ve neredeyse bütün koleksiyonlarını ismi artık onunla özdeşleşen “büyülü gerçekçilik” akımı üzerine inşa eden iki genç modacıdan bahsedeceğim. Tata Christiane adlı markanın yaratıcısı olan Julie Bourgeois ve Hanrigabriel 2007’den bu yana kadınlar, erkekler, çocuklar, yaşlı insanlar ve travestiler için tasarım yapıyor ve tasarladıkları kıyafetleri içlerinde tutkulu kraliçeler, tek gözlü korsanlar, çingeneler, sokak çocukları gizlenmiş, kısacası punk ruhu taşıyan herkes giysin istiyorlar.
Gülenay Börekçi
Giyin + düşleyin: Küçük Prens esintili şahane koleksiyon
Büyülü gerçekçi kıyafetler
Büyülü Gerçekçilik I adlı bu gördüğünüz koleksiyonun ilham kaynağı, Gabriel Garcia Marquez’in başyapıtı Yüzyıllık Yalnızlık. 1967 tarihli romanın ilham kaynağıysa Alman eleştirmen Franz Koh’un gerçek üstü öğlerle hakikatin birleştiği ve başka türlü bir hakikat yarattığı edebiyat yapıtları için 1925’te kullandığı “büyülü gerçekçilik” terimi.
Tata Christiane adlı markanın Büyülü Gerçekçilik I adlı koleksiyonu, edebiyatla modayı birleştirme yolunda çarpıcı bir girişim. (Sonradan koleksiyonun ikincisini ve üçüncüsünü de yaptılar ama ben en çok birinsinizi beğendim galiba.) Julie Bourgeois ve Hanrigabriel’in 2007’de yarattığı marka, teatral unsurlarla yaratıcı ama “giyilebilir” tasarımları bir araya getirmeyi hedefliyor. Tata Christiane’ın tasarımcıları yaptıkları işi, “şu karmakarışık çağımızda bir soluk alma fırsatı” olarak değerlendiriyor. Aslında karmakarışıklık, tek tek bütün parçalara yansımış. Tüyler ve fırfırlar fantastik unsurları sokakta da giyilebilir tasarımlara dönüştürürken alttan alta çılgın bir mizah duygusu ihmal edilmemiş. Desenlerinde eski usul resimlerle enteresan tipografilerin kullanıldığı kıyafetlerin hepsi en küçük ayrıntısına kadar elde üretiliyor ve sınırlı sayıda satışa sunuluyor.
Bu arada, Tata lakaplı Julie Bourgeois ve ortağı Hanrigabriel sokakta yaşamayan modanın bir kıymeti olmadığına inanıyorlar. Sokak modası da onlara göre şıklığı farklılıkla, güzelliği rahatsız edicilikle birleştirirse ilgi çekici olabiliyor. “Kötü zevk doğru yerde kullanıldığında artık kötü zevk olmaktan çıkar” diyor, “Bir tasarım hafızamızı harekete geçirmediyse, ruhumuza dokunamamıştır” diye ekliyorlar. Onlara göre, bir Tata Christiane kadını punk ruhu taşır, tutkulu bir kraliçe, tek gözlü bir korsan, bir çingene ve sokak çocuğu olabilir. Bu yüzden de tasarım yaparken herkesi düşünüyor; ürettikleri kıyafetleri kadınlarla erkeklerin yanı sıra, çocuklar, yaşlı insanlar, travestiler de giysin istiyorlar.
Gülenay Börekçi
Tata Christiane’ın Marquez koleksiyonu
Subscribe
0 Comments
oldest