Timsahlı, kargalı, çilekli, pastalı çocuk kitapları
Bir fare ailesi yaşadıkları konağın satışına nasıl engel olur? Öykü yazmak isteyen ufaklıklara kim yol gösterir? Matematik bulmacalarını çocuklar mı daha çok sever, yetişkinler mi? Hiç arkadaşınız yoksa doğum günü pastanız neye yarar? Kargaların rengi neden siyahtır? Yatağın altına gizlenen timsahlar kimlerle oynar?
Pasta sever misiniz?
Elma Çocuk Yayınları’nı açıkçası bilmiyordum. “Kültürel Miras Serisi”lerinden çıkan “Konakta Neler Oluyor?” adlı kitap vesilesiyle tanıştım. Ve eski bir konakta geçen kitabın hikayesine de, Elif Balta’nın imzasını taşıyan resimlerine de bayıldım.
Önce biraz ansiklopedik bilgi… Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin erkekleri bir zamanlar hayatlarını kazanmak için Rusya’ya gitmiş ve her biri oradan pastacılık öğrenerek dönmüş. Böylece Çamlıhemşin, pastaları ve pastacılarıyla ünlü bir ilçe haline gelmiş. Pastacılar Rusya’nın mimarisini de getirmişler memlekete. Bugün Fırtına Deresi’nin çevresini sarmış o müthiş güzel konakların sırrı meğer buymuş.
Elbette bu bir çocuk kitabı ve anlatılanların tarihle pek bir ilgisi yok. Yazar Pelin Güneş, ağaçların, kuşların, sincapların arasında sakin sakin duran o güzel konakların birinde yaşayan minik bir fare ailesinin hikayesini anlatıyor. Sahibi günün birinde dededen kalma konağı satmaya karar verince Tarçın Hanım, eşi ve çocukları için heyecan dolu bir macera başlıyor. Biz de “Tarçıngiller konağın satışını nasıl engelleyecek?” diye merakla okuyoruz. Buldukları yöntem herkesi mutlu edecek türden leziz ve iştah açıcı. Bir ipucu: Pasta sever misiniz?
Konakta Neler Oluyor?, Pelin Güneş, Elma Çocuk Yayınları
Çocuklarla Yolculukta Yapılabilecek 100 Etkinlik
Tübitak Yayınları harika işler üretiyor. Okul öncesi için “Meraklı Minik” ve okul çağı için “Bilim Çocuk”un ne kadar güzel dergiler olduğunu size anlatamam. Yazıları, fotoğrafları, sticker’ları, illüstrasyonları, eşleştirme kartları çok eğlenceli; bulmacaları enfes. Ben bile ara sıra elime geçtiğinde bırakmak istemiyorum. Bu güzel illüstrasyonları yapan, oyunları hazırlayan ekibi de ayrıca merak ediyorum.
Çocuklar için başka güzel şeyler de var Tübitak yayın kataloğunda, hepsini ara ara bu sayfalarda tanıtacağım. Şimdilik şahane etkinlik kartlarından söz etmekle yetineyim. Mesela elimde, “Çocuklarla Yolculukta Yapılabilecek 100 Etkinlik” var. Renkli bir kutu içinde geliyor. İçinde, çocukların bayılarak oynayacağı türden rengarenk bulmaca kartları var. Silinebilir tahta kalemiyle çizmek, boyamaz da serbest. (Nasılsa kartlar kolayca silinip temizlenebiliyor.)
Test edildi, onaylandı: Arkadaşlarımın çocukları, “Sayı Bulmacaları”, “Matematik Bulmacaları” ve “Resimli Bulmacalar”a bayıldılar. 23 Nisan’da çevrenizdeki çocukları sevindirmek istiyorsanız, sizi karşınıza çıkacak ilk kitapçıya davet ediyorum. Üstelik bir sır vereyim: Bu kartlarla oynamak büyüklere yasak değil!
Çocuklarla Yolculukta Yapılabilecek 100 Etkinlik, Tübitak Yayınları
Küçük Yazarın El Kitabı
Yaratıcı yazarlık kurslarını biliyorsunuzdur, bence gayet faydalı bir etkinlik. Üstelik gittim, gördüm, çok eğlenceli. Fakat niçin böyle şeyler hep yetişkinler için olsun ki? Hayal gücü yetişkinlerden çok daha renkli ve zengin olan çocukları yazmaya yönlendirecek, onlara cesaret verecek kurslar niye az. Peki ya bu tür rehber kitaplar?
İşte Esen Kitap tarafından yayınlanan “Küçük Yazarın El Kitabı” genç zihinlerin üretim potansiyellerini artıracak bir program sunuyor. Çok basit ama sürükleyici derslerle gençleri hayal dünyalarını kâğıda dökmeye, kendi hikayelerini yaratıp başkalarıyla paylaşmaya teşvik ediyor. Üstelik bunu yaparken onların heyecanlarını öldürmüyor ve bir an bile didaktik ya da sıkıcı olmuyor.
“Küçük Yazarın El Kitabı”, hem okuma hem yazma sevdalısı Zümrüt Bıyıkoğlu’nun çocuklarla yürüttüğü yaratıcı yazarlık derslerinden yola çıkarak hazırladığı bir kılavuz. Hem çocukların anlayacağı bir dille kurmaca metin yazımı hakkında temel bilgiler veriyor hem de “karakter yaratmak”, “açılış cümlesi bulmak” gibi başlıklar altında bu öykü yazım tekniklerini çocukların çok iyi bildiği, sevdiği güncel filmler ve romanlardan örneklerle açıklıyor.
Küçük Yazarın El Kitabı, Zümrüt Bıyıkoğlu, Esen Kitap
Tıkır’ın Çilek Günü
Ödüllü yazar ve çizer Aysun Berktay Özmen, Redhouse Kidz Yayınları’ndan çıkan “Tıkır’ın Çilek Günü” adlı kitabında, suluboya resimleriyle bizlere yemyeşil bahar sahneleri sunuyor. Bu sıcak dostluk öyküsü, Tıkır’ın “Mavi Kış Masalı”ndan tanıdığı bazı karakterleri de yeniden okurların karşısına çıkarıyor. Öyküde sincap Tıkır heyecanla doğum gününü bekliyor. Ama çok yazık! Çünkü fare Mini’den başka arkadaşı yok… Eh, o zaman annesinin pişirdiği o leziz mi leziz çilekli pastayı kimler yiyecek?
Tıkır’ın Çilek Günü, Aysun Berktay Özmen, Redhouse Kidz Yayınları
Yatağımın Altında Bir Timsah
Timsah Timba yaramazlık yaptığı için arkadaşları tarafından dışlanmıştı. O da çok uzaklara gitti, Loti’nin yatağının altına girdi. Ama cesur kız Loti, Timba’dan korkmuyordu! Kahramanı bir timsah olan bir kitabı eğlenceli bulmayacak çocuk düşünemiyorum, çünkü okumayı seven bütün küçük çocuklar Lote kadar cesurdur aslında. Final Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan ve Ingrid-Dieter Schubert çiftinin ortak çalışması olan “Yatağımın Altında Bir Timsah” okumayı yeni öğrenen çocukların çok seveceği bir kitap.
Yatağımın Altında Bir Timsah, Ingrid-Dieter Schubert, Final Kültür Sanat Yayınları
Karga’nın Rengi
Arslan Sayman’ın yazdığı ve Deniz Üçbaşaran’ın resimlediği “Piraye’nin Bir Günü” adlı kitap, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından 2014’ün “En İyi Resimli Öykü Kitabı” seçilmişti. Arslan Sayman’ın üç öyküsü’nden oluşan “Karga’nın Rengi” yine Yapı Kredi Doğan Kardeş Yayınları’nda. Karganın rengini kendine dert edinen Emre ve Cenk, gizemli şapkası ve sonsuz neşesiyle Sevecenlikler Ülkesi’nden çıkıp gelen Nikbin, Afili adlı sevimli bir köpeğe yuva bulmaya çalışan Ilgın ve Ulaş’ı çok seveceksiniz.
Karga’nın Rengi, Arslan Sayman, Yapı Kredi Doğan Kardeş
Subscribe
0 Comments