Tuhaf Günler Peşimizde
Bu yazıyı epey önce yazmıştım, bir yerlerde de yayınlanmıştı ama Egoist’e almakta geciktim. Anlayacağınız tanıtacağım kitap yeni değil ama mutlaka okumanızı isterim. Çünkü çok güzel, çok hikayeli, çok sihirli…
Bellocq’un çektiği fotoğraflardan biri.
Tuhaf Günler Peşimizde
İletişim Yayınları’ndan çıkan “Tuhaf Günler Peşimizde” adlı kitabı, Beat kuşağı adamlarına benzeyen Halil Turhanlı yazmış. New Orleans’ta geçen ve ne kadarının gerçek ne kadarının kurgu olduğunu anlayamadığım, işin aslı okudukça bunu artık pek de önemsemediğim büyüleyici bir yol hikâyesi. İçinde çöl, bataklıklar, bataklıkların ortasında yükselen ağaçlara tünemiş yırtıcı kuşlar var… Voodoo büyüleri ve zombiler; fısıltılar ve çığlıklar; siyahların beyaz iktidara karşı verdiği hak ve özgürlük mücadelesi… Kimileri efsane olan, kimileri çoktan unutulmuş rock ve blues müzisyenlerinin trajik hayatları…
Türlü çeşit acayip ve büyüleyici ruh arasında, çok eskiden, yani fotoğrafın ilk icat edildiği yıllarda yaşamış J.E. Bellocq da var.
İyi giyimli, entelektüel Bellocq, Storyville genelevlerinde çalışan fahişelerle arkadaş oluyor; onlarla sohbet edip dertlerini dinliyor, gerektiğinde çocuklarına bakıyor… Hatta okuma yazma öğrenmeleri ve bu işi bırakıp başka hayatlar kurmaları için bu kadınları cesaretlendiriyor. Tüm bunlar olurken de sürekli fotoğraflarını çekiyor. Fotoğraflardaki bazı kadınların yüzleri silinmiş. bana ürkütücü geldi, sebebini merak ettim. Halil Turhanlı’ya göre Bellocq fotoğraflardaki yüzleri, sonradan evlenip aile kuran kadınların başına bela olmasın diye tahrif etmiş. Ne incelik!
Bellocq’un hayatını, Fransız Louis Malle’in yönettiği “Pretty Baby” filminde izlemiş olmanız muhtemel. Hatırlarsınız, başrollerini Keith Carradine ile Susan Sarandon’un paylaştığı film, Brooke Shields’in 12 yaşında bir fahişeyi canlandırması sebebiyle büyük hadise yaratmıştı. İşte oradaki Keith Carradine aslında Bellocq.
Uzun anlatmak isterdim ama Halil Turhanlı her şeyi çok güzel anlatmış zaten. O yüzden siz en iyisi hemen bir “Tuhaf Günler Peşimizde” edinin ve okumaya başlayın.
Gülenay Börekçi
Subscribe
0 Comments
oldest