VAHŞİ ORMAN serisi: “Ama bizim kalbimiz kırık”
Bu haftanın kitabını çocuklar için yazan ünlü bir müzisyenden seçtim. “Vahşi Orman”, The Decemberists grubunun kurucusu ve solisti Colin Meloy’dan nefis bir fantastik seri. İllüstrasyonlar şahane karısı Carson Ellis’e ait.
Yazıyı okuyanları, bonus olarak yeni bir mixtape bekliyor.
“Sevgili Prue, harikulade bir dünyanın sakinleriyiz; güzel dünyamızda hayat ve gizem, iyilik ve acı var. Ama bizim kalbimiz kırık…”
The Decemberists’in solisti Colin Meloy’un çocuklar için yazdığı masallar
Seneler önce, Amerika’nın Oregon eyaletinin ıssız Portland şehrinde yaşayan 10 yaşında bir çocuk, hayran olduğu Ray Bradbury’e bir mektup yazıyor. Ama özgüveni yüksek bir çocuk bu, “Meslektaşınız sayılırım” diyor, “Bir gün ben de yazar olacağım.”
O çocuk, ünlü rock grubu The Decemberists’in tuhaf ve karanlık şarkılarını yazan, söyleyen adam, yani Colin Meloy. Şimdi bir ünvanı daha var, kendisi “Vahşi Orman’ın Tanrı’sı”…
“Vahşi Orman”, Meloy’un çocuklar için yazdığı bir kitap serisi. Kitabı, karısı Carson Ellis resimlemiş. Daha çocukken bile her fırsatta evinin yakınındaki ormana kaçıp oradaki hayvanlarla arkadaşlık eden Carson Ellis’in adını daha önce de duymuştuk. Lemony Snicket ve Trenton Lee Stewart’ın kitapları için yaptığı işlerden ve tabii Decemberists kapaklarından. Kendisi burada da kelimenin tam anlamıyla parlıyor.
Araya küçük bir not: The Decemberists grubu, adını 1825’in Aralık ayında Rusya’da Çar’a karşı ayaklanan askerlerden alıyor. Tolstoy’un bu konuda yarım kalmış bir romanı da var. Sonuçta edebiyat ve politikayla sıkı ilişkiler kurmuş bir gruptan bahsediyoruz.
Meloy’un 9-12 yaş aralığındaki çocuklar için yazdığı kitaplar heyecanlı ve eğlenceli. Yine de açıkçası grubun sert ve kimi zaman yüksek dozda şiddet içeren şarkı sözlerine benzer şeyler bekleyen fanlar bir parça düş kırıklığına uğrayabilirler, çünkü bu kitapta alıştıkları türden bir şiddet yok. Meloy’a kulak verelim: “Bir şarkı başladıktan sonra en fazla 3,5 dakika içinde bitiyor; mikro hikayeler yazmak için çok uygun bir alan müzik; insanın ruhunda gizlenen ne varsa sayesinde serbest kalıyor. Ama 500 küsur sayfalık bir roman yazmışsam, tıka basa şiddetle dolu olmasını istemem. Ben burada yazar olarak albümlerimdekinden başka türlü tehlikelerin peşine düştüm, okuyanlar macera ve sihirle buluşsun istedim.”
Bakın o tehlike ve maceranın peşine takılırsanız “Vahşi Orman”da nelerle karşılaşacaksınız: Prue McKeel, kimsenin gitmediği, gidenin de dönmediği ormana yakın bir evde yaşamaktadır. Günün birinde kargalar bebek kardeşini Vahşi Orman’a kaçırır. Prue da tüm cesaretini toplayıp kardeşinin peşine düşer ve çok geçmeden kendini sihirli bir dünyada bulur. Bu dünyada konuşan hayvanlar, özgürlüklerine düşkün haydutlar ve karanlık güçleri olan zorbalar vardır. Ve çözülmesi gereken sırlar…
Okuyanlara kulak verelim: Sivri dilli yazar Lemony Snicket, “Vahşi Orman’dan içeri bir kez adım attınız mı, çıkmak istemeyeceksiniz” derken, yeni kuşağın önemli temsilcilerinden Jonathan Safran Foer, “Biraz peri masalı, biraz gençlik romanı; mükemmel resimleriyle edebiyat dünyasına bir armağan” demiş. Pulitzer ödüllü Michael Chabon ise, “Çocukluk maceralarını konu alan öykü geleneğinin son vârisi” yorumunu yapmış. Birazı arkadaşlık hatırına olsa da vaatler yabana atılır cinsten değil. Demek ki bu yaz, küçük okurlar ve onların kütüphanesine dadanan büyükler için güzel geçecek. Pegasus Yayınları, serinin “Vahşi Orman: Ormanın Derinliklerinde” adlı ikinci cildini de yayınlamış. Okuyalım.
Gülenay Börekçi
Vahşi Orman şarkıları
İşte Colin ve Carson’un “Vahşi Orman”a yakıştığını düşündükleri şarkılar seçkisi. Efsane grup Led Zeppelin’le başlayan liste, yine Led’le bitiyor.
Subscribe
0 Comments
oldest