Harikulâde SARAH KAY’in maceraları
Dünyanın en cici kızı… Her şeyden önce iflah olmaz bir hayalperest. Hayvanları ve çiçekleri çok seviyor, boyuna bosuna bakmadan minik bahçesinde güzel papatyalar, leziz yabanmersinleri ve mantarlar yetiştiriyor. Dahası haylaz ablalarına inat katiyen yaramazlık yapmıyor, terbiyesinden taviz vermiyor, annesiyle babasını üzmekten de zerrece hazzetmiyor.
Kabarık jüponlu, koca şapkalı ve tahta takunyalı Sarah Kay 1970’lerde yaratılmış bir kitap kahramanı. İtiraf edeyim; kitaplarını çocukken okumadım. O yıllarda bu kitapları bilmiyordum bile. Fakat Sarah Kay’i tanıyordum. Kartpostalları, çıkartmaları, boyama albümleri ve o yıllarda pek moda olan giydirme kitaplarından… O yüzden şimdi kendisiyle yeniden karşılaşmak, üstelik romanlarını okuyabilmek fikrine bayıldım. Tavsiye ederim…
Vintage çocuk kitaplarını keşfediyoruz…
AYŞEGÜL: Son 50 yıldır her kadının çocukluk kahramanı
Enid Blyton illüstrasyonları + yeşil sırtlı “ideal” kitaplar
Kabarık jüponlu şeker kız
Yeniden yayınlanan vintage çocuk serilerinden bir diğeri de romanları, günlükleri, çıkartma kitapları ve bilumum şahanelikleriyle “Sarah Kay”ler…
İlk kez 1970’lerde yayınlanan ama çok daha eski zamanlarda geçen bu minik, tatlı romanları kimin yazdığı, içlerindeki illüstrasyonların kimin elinden çıktığı konusunda rivayetler muhtelif.
Kapakta yazarın bizzat Sarah Kay olduğu söyleniyor, inanıyoruz. (Aslında bu serinin yazarının yayın dünyasının en iyi saklanan sırlarından biri olduğunu söylesem yeri.)
Fakat bir önemi de yok aslında, bugüne dek birçok filme ve şarkıya ilham veren kocaman hasır şapkaları, kabarık jüponları, yamalı etekleri, yırtık pırtık blue jeanleri ve tahta takunyalarıyla minik Sarah Kay’i gördüğünüzde sizin de “Aaa, meğer ben onu tanıyormuşum” diyeceğinize eminim. Çünkü benim çocukluğumda “Sarah Kay’li” boyama ve giydirme kitapları hatta Sarah Kay oyuncakları satılırdı. Seri, benzersiz illüstrasyonları ve romantik hikâyeleri sayesinde, milyonlarca küçük kıza benzersiz bir hayal dünyasının kapılarını aralamıştı. Çocukluklarında Sarah Kay’i seven kızlar bugün çoktan büyüyüp anne oldular. Şimdi de çocuklarını Sarah Kay’in nostaljik dünyasıyla tanıştırmak istiyorlar.
Öte yandan söz konusu olan vintage çocuk kitapları olduğunda bile sağlıklı bir doz eleştiriye yer olmalı, var: Sarah’ımızın ateşli bir feministin tüylerini diken diken edebilecek türden aşırı munis bir karakteri var, çok uslu, aşırı uslu… En büyük hayaliyse “çocukluk” aşkıyla evlenip sonsuza dek mutlu yaşamak. (“Mininimmacık bir kızın çocukluk aşkı mı olur?” diye sormayın, “Sarah Kay” kitaplarında oluyor işte.)
Fakat Sarah bir yandan da öyle cici ki. Bir kere dünyanın en büyük hayalperesti… Hayvanları ve çiçekleri çok seviyor, minik bahçesinde boyuna bosuna bakmadan leziz papatyalar, yabanmersinleri ve mantarlar yetiştiriyor. Dahası haylaz ablalarına inat katiyen yaramazlık yapmıyor, terbiyesinden taviz vermiyor, annesiyle babasını üzmekten de hiç hazzetmiyor.
Eh, bu durumda nasıl oluyor da ikide bir başını derde sokmayı başarıyor diye merak etitğinizin farkındayım ama benden bu kadar. Ser verip sır vermeyerek Artemis Çocuk Yayınları’ndan çıkan “Sarah Kay” kitaplarını okumanızı, aha doğrusu tatlı küçük kızlara okutmanızı öneriyorum.
Gülenay Börekçi
Sarah Kay kitaplarından
Subscribe
0 Comments
oldest