Yalçın Tosun: “Bir kitabı sevdiysem, değmeyin keyfime…”
Yangında İlk Kurtarılacaklar dizisi Yalçın Tosun’la sürüyor…
Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler, Peruk Gibi Hüzünlü ve son olarak Dokunma Dersleri’yle tanıdığımız Tosun’un kütüphanesine de konuk olduk… Ama tabii esas istediğimiz elbette onunla yeni kitabını konuşabilmek. Umarız yakında…
“Bir kitabı sevdiysem, değmeyin keyfime…”
Çocukken en sevdiğiniz kitaplar hangileriydi?
Fadiş’i hatırlıyorum Gülten Dayıoğlu’ndan. Hem sevmiştim hem içim kıyılmıştı. Bazı Jules Verne’ler sonra. Bir ara, Gorki’nin Ana adlı kitabını -nedense- okumaya çalıştım ve uzun bir süre ilk sayfayı okuyup durdum. Tenten’i ve çizgi romanları keşfettim sonra. Çocukken mizah dergileri okumayı çok severdim. Şimdi de çok değişmedi bu huyum.
Sizden kaçırılan “tehlikeli” kitaplar var mıydı? Büyüklerden gizli gizli neler okurdunuz?
Kitap saklama-kaçırma olmazdı evde ama babamla mizah dergileri konusunda bir kez takıştığımızı hatırlıyorum. Sanırım içinde bir çocuğun okumasına uygun olmayan şeyler, yani küfürler, cinsel espriler olduğunu düşünmüştü. Oysa ben uzun zamandır mizah dergilerinin gizli gizli tutkunu olmuştum bile.
Okumakla ilgili kötü alışkanlıklarınız oldu mu? Mesela kitap çaldınız veya ödünç aldığınız bir kitaba el koydunuz mu? Yahut okumak konusunda “yaramaz” zevkler edindiniz mi?
Kitap çalmadım hiç. Ama arkadaşlarımdan ödünç aldığım kitapları vermediğim oldu. O yüzden katı kurallarım var şimdi. Kimseye kitap ödünç vermem. Birinin istediği bir kitap olursa kitaplığımdan, “Aman dur, ben bir tane alıp sana hediye ederim” diyorum. Gerçi eş dost bunu bildiğinden artık benden kitap istemiyor.
Kütüphanenizin bir haritasını çizmenizi istesek neler anlatırsınız? Okumayı en az sizin kadar seven biri kütüphanenizi görse ne hazinelerle karşılaşır?
Bir bakalım… Ana kitaplığımda yerli ve yabancı yazarlar ayrılmış durumda ve yazar soyadına göre alfabetik bir sıralama var. Bir de İspanyol-İtalyan yazarları ve edebiyat dışı kitapları birbirlerine yakın koyarak ayrı köşelere yerleştirdim. İkinci kitaplığım ise daha küçük. Orada sevdiğim klasiklerle en sevdiğim yabancı yazarların kitaplarını topladım. Aslında daha kompleks ve sadece benim anladığım alt sınıflandırmalar da var ancak bunları burada anlatmam uzun sürer. Hazineler daha kuytu yerlerde ama Lolita’nın çok eski bir Türkçe baskısı var ki, tuhaf çevirisine rağmen kitaplığımdaki en sevdiğim kitaplardan.
İnternetten alışveriş ediyor veya elektronik kitap satın alıyor musunuz?
Aldığım oldu, oluyor. Ama genelde kitapları dokunarak almayı seviyorum. Elektronik kitap ise çok fazla tercih ettiğim bir şey değil açıkçası. Bazen mecburiyetten alıyorum.
Hakkı yenmiş kitaplar dendiğinde aklınıza hangileri geliyor?
O kadar çok ki… Her okurun hakkı yenmiş olduğunu düşündüğü kitapları ve yazarları vardır. Kendisinin çok sevdiği ama çok konuşulmamış ya da bugünlerde artık üzerine konuşulmayan kitaplar…Aklıma iki roman geliyor. Birisi İrfan Yalçın’ın Genelevde Yas romanıdır. Bir başyapıt olduğunu düşünürüm ne zaman okusam. Bir diğeriyse Ömer Ayhan’ın Öldüren Şehir romanı. 2000’lerde Türkiye’de yazılmış en iyi romanlardandır bence. Okumamışlara buradan tavsiye ederim.
Asla almam dediğiniz türden kitaplar var mı? Hangi kitapları ya da yazarları hiç okumazsınız?
Birçokları gibi ben de çok popüler olmuş kitapları popüler oldukları zamanlarda okumaktan hoşlanmam. Biraz zaman geçsin isterim. Ama şu yazarı okumam, şu kitabı okumam gibi kurallarım yoktur.
Şu sıralar neler okuyorsunuz? Rafta gördüğünüz zaman sizi hangi kitaplar heyecanlandırıyor?
Yeni bir öykü kitabı çıktığında heyecanlanırım. Hele bir de kitabı sevdiysem, değmeyin keyfime. Ferat Emen’in Hüsniye Hanımın Ağzı adlı kitabını okumaya başladım şu sıra. İyi roman çok severim, bazı romanları dönem dönem tekrar okurum. Saramago’nun Körlük’ünü bir kez daha okudum yakınlarda ve yine çok etkilendim.
Son zamanlarda yayımlanan kitapları düşünürseniz, bir keşiften söz edebilir misiniz? Bir gün herkes şu kitaptan ya da şu yazardan söz edecek gibi…
Böyle bir keşifte bulunduğumu söyleyemem, bulunduğunu söyleyenlere de şüpheyle bakarım.
Yalçın Tosun’un ilk 10’u
“En iyi 10 listesi yerine ilk aklıma gelen 10 yazar listesi vereceğim izin verirseniz. ‘İyi kitap’ dediğiniz anda işin rengi değişecek ve benim için içinden çıkılmaz hale gelecek çünkü… O yüzden herhangi bir sıralama gütmeden, sadece sevdiğim ve çok düşünmeden aklıma ilk gelen 10 yazarın adını zikretmek isterim…”
Bilge Karasu
Sevim Burak
Truman Capote
Raymond Carver
Katherine Mansfield
Gore Vidal
İrfan Yalçın
Tezer Özlü
Füruzan
Vladimir Nabokov
Ümran Avcı
Subscribe
0 Comments
oldest