YEGÂNE yahut tefrika romanın dönüşü
Konumuz, meraklısının Azmi Reis ve Duquan gibi başarılı safkan atların yetiştiricisi olarak tanıdığı Alsem Charles Roidi’nin “Yegâne” adlı tefrikası… 160. Kilometre Yayınları işbirliğiyle henüz 4 bölümü yayınlandı ama tüm yıl devam edecek ve haftalık olarak şuradan okunabilecek.
Biraz daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, Ilgın Deniz Akseloğlu’nun Alsem Roidi’yle röportajına bakabilirsiniz.
Gülenay Börekçi
Ilgın Deniz Akseloğlu’nun Alsem Charles Roidi röportajı
Yıllar sonra bir tefrika yayınlama fikri nereden çıktı?
Alsem Roidi: “Yegâne”yi şu an yayında olmayan bir gazete için yazmıştım. Yedinci bölümden sonra, uygunsuz içerikten kovuldum. Yarım kaldı. Sonra ilk yazdığım ama “Yegâne” bittikten sonraki bir tarihte yayınlanacak romanım için Edebi Şeyler’den Burak Fidan’la tanıştık. “Yegâne”den bahsettim, ikimiz de cesaret ettik, internetin nimetlerinden de faydalandık. Ve böylece yayına başladık.
Tefrika’nın güncelin nabzını tutan bir formu vardı. Sizin tefrikanızda bu nabız nasıl atıyor?
Alsem Roidi: “Yegâne”de olaylar, 2008-2013 arasında geçse de, bolca geri dönüşlü anlatımı olan bir roman. Geçmişteki güncel meselelerin insanların gündelik yaşama sirayetini elden geldiğince aktarmaya çalışarak, tefrikanın ‘güncel’ geleneğini de korumaya çalışıyorum.
Blog yazarları sizce yeni tefrika yazarları mı?
Alsem Roidi: Nitelikleri ve yarattıkları etkiye göre kişi kişi değerlendirmek lazım. Genel bir şey söylersem, bloglarında itinalı yazılar yayınlayanlara haksızlık etmiş, yaptım-olducu’lara yok yere paye vermiş olurum.
Tefrika roman demek ne demek? Yani siz bu romanı bitirdiniz de, tefrika mı ediyorsunuz, yoksa tefrika tefrika yazıp mı yayınlıyorsunuz?
Alsem Roidi:Tefrika, bölünmüş demek. Ben henüz bitirmedim ama 12 bölüm önde gidiyorum. Yayınlanan bölümün önce kafamda, sonra metinde oturması için biraz zamana ihtiyacım oluyor.
Yayıncı tefrika fikrine nasıl yaklaştı?
Alsem Roidi: Gazeteden kovulunca, “Yegâne”yi ‘normal’ bir roman gibi tamamlamak istemedim. Yazmak için teslim tarihinin gerginliğine ihtiyacım vardı. Edebi Şeyler desteklemeseydi, yarım kalırdı.
Tefrikayı okuduğumuzda kahramanlarınız arasında özdeşleştireceğimiz siyasi ya da magazinel karakterler var mı?
Alsem Roidi:Çabaladığım bir şey değil insanların özdeşleşebileceği karakterler yazmak. Benim için önemli olan okurun o karakterlerin varlığına inanması. Ama insanların ilgisini çekebilecek tipte insanlar var romanda: Orospular, kumarbazlar, ressamlar, dolandırıcılar. Garip kişisi bol bir roman “Yegâne”.
Bir yarış atının etrafında kazanmak zorunda olanların hikâyesi… Nereden çıktı bu hikâye?
Alsem Roidi: Aslında başlarken maksadım kazanmanın beyhudeliği üzerine bir roman yazmaktı. Ama yazdıkça mücadele gücü yüksek karakterlerle karşılaştım. Karakterlerin pes etmemesi romanın ana belirleyici unsuru oldu.
Tefrika tefrika yayın yapmak nasıl bir şey? Yani televizyon dizileri de bölüm bölüm tefrika ediliyor bir bakıma. İzleyicinin nabzına göre senaryoyu değiştiren yazarların olduğunu biliyoruz. Sizde durum nasıl?
Alsem Roidi: Tefrika yayınlamanın olumsuz tarafı yazma gerginliğini çok arttırması. Ama yetiştirme zorunluluğunun verimliliği yukarı taşıdığı da başka bir gerçek. Siparişle yazan bir yazar değilim ama sipariş niteliği azaltır düşüncesine hiç katılmıyorum. Resim sanatı yıllarca böyle var olmuş. Ayrıca, insanların seveceği bir üretim yapma arzusunu anlaşılır buluyorum. “Halk bunu istiyo abiiii” ekolü olmadıkça…
Bugünün teknoloji çağında internetin çabuk tüketirliğinden korkuyor musunuz?
Alsem Roidi: Hiç korkmuyorum. Yeterince iyi bir kitap yazdıysam, zamana direnebilecek ve etki yaratmaya devam edecektir. Tabii, satmaya devam etmesi tek kriter değil. Yıllar sonra baktığımda benim içime hâlâ siniyorsa zamanı gelmemiştir diye düşünürüm. O yüzden matbu veya internetten yayınlanan kitaplar arasında orta vadede bir fark kalmayacağını düşünüyorum.
Ilgın Deniz Akseloğlu
Subscribe
0 Comments