Egoist okur

Gertrude Stein ve Alice B. Toklas’tan KUSURSUZ AŞK KEKİ

Yaygın bir klişedir; yazarların, edebiyatçıların, çok içtiği, alkole düşkün olduğu söylenir. (Önyargılarımız!) Ama ya yemekle ilişkileri? İşte bu kısım, o kadar da iyi bilinmez. (Nedense, bir süredir bu da bilinsin diye uğraşıyorum.) Mesela dünyanın en zorlu metinlerinden birkaçını yazmış olan Gertrude Stein’ın hayranlık uyandıracak kadar usta bir aşçı olduğunu şahsen bilmiyordum. Hele yaptığı yemeklere, tatlılara “kusursuz aşk” gibisinden romantik isimler verdiği aklımın ucundan geçmezdi.

İşte Stein’ın hayat arkadaşı Alice B. Toklas’ın yazdığı ve Oğlak Yayınları’ndan çıkan “Yemek Kitabı”ndan aldığım tarif.

Gülenay Börekçi

gertrude stein alice b toklas gulenay borekci egoistokur

Kusursuz bir aşk hikâyesinden bugüne kalanlar…

Gertrude Stein ile Alice B. Toklas tanıştıkları ilk günden sonra tam 39 yıl boyunca birbirlerinden ayrılmamışlar. Birbirleri olmadan ne seyahate gitmişler, ne bir tiyatro oyunu seyretmişler. Yeni biriyle tanıştırıldıklarında, evli olduklarını söylüyorlarmış. Gertrude Stein’ın yayınevleri tarafından reddedilen bütün eserlerinin ilk sayfasında, Alice B. Toklas’a “kedicik, bebeğim, kraliçem, şerbetim, pastam, istakozum, karım” sözcükleriyle başlayan ithaflar yer alıyormuş.

Adına bakmayın, Alice B. Toklas’ın başta sözünü ettiğim “Yemek Kitabı”, aslında salt bir yemek kitabı değil, Gertrude Stein’ın “The Making of Americans”ına benzer üslupta yazılmış bir otobiyografi. Böyle bir kitap yazmak, Toklas’ın en büyük hayaliymiş ama Stein hayattayken ona öykünüyor görünmekten çekindiğinden yazmayı hep ertelemiş. Stein’ın ölümünden yıllar sonra, 75 yaşına geldiğinde başladığında da o kadar hazırmış ki dört ayda bitirmiş. Hem de hepatit geçirdiği bir dönemde, telefonları açmayarak, kapı çaldığında evdekilerin kim diye bakmasına bile izin vermeyerek…

Alice B. Toklas’ın yemekle ilişkisine gelince… San Francisco’da geçen çocukluğunda bile sürekli tarif topluyormuş, en büyük eğlencesi de yemek kitapları okumakmış. Hayat onun için “fazla karardığında”, dış dünyada olup bitenleri unutmak için bu tarz kitaplara gömülüyormuş. Ama defter tutmamış ve bildiği bütün tarifleri yıllarca hafızasında saklamış. Anlattığına göre, her tarifle birlikte, onu ilk öğrendiği veya o yemeği ilk tattığı günlerde neler yaşadığını, nasıl hissettiğini eksiksiz hatırlıyormuş. Yemeğe bakışı da anlaşılan fazlasıyla hedonistikmiş. Ona göre hayatta öğle yemeğinden daha önemli pek az şey varmış ve kötü bir öğle yemeğini muazzam bir israf saymak gerekiyormuş. “Düşünsenize, bir yılda en fazla 365 tane öğle yemeği yiyebilirsiniz” diyormuş. 

Kitabında başka yazarlar ve sanatçılardan aldığı tariflere de yer veren Alice B. Toklas’ın yemekle ilgili esas sevdiği şey pişirmek ve biraz tadına baktıktan sonra yorumlamakmış. Gertrude Stein ise inanılmaz iştahlı bir kadınmış. Otobiyografisi “The Making of Americans”da yazdıklarına bakılırsa, çocukluğunda okumaktan daha büyük tek bir zevki varmış, o da yemek yemekmiş. Aynı anda hem benzer hem de zıt… Mükemmel bir ikili oluşturduklarını itiraf etmeliyim. “Kusursuz aşk” belki de tam böyle bir şey…

Aşağıda Gertrude Stein’ın kitapta yer alan ünlü kekinin tarifini okuyacaksınız.

Gülenay Börekçi

love cake gertrude stein egoistokur

Kusursuz aşk keki

2 bardak şekeri 8 yumurta sarısıyla limon renginde bir karışım haline gelinceye dek çırpın.

İçinde 6 diş karanfili ısıttığınız 2 bardak sıcak sütü yavaş yavaş ilave edin. Tencereyi çok kısık ateşe oturtun, tahta bir kaşıkla kaşığın üstü bu karışımla kaplanana dek sürekli olarak aynı yönde karıştırın ama dikkat edin, kaynamasın.

Ateşten alın ve çeyrek bardak soğuk suda bekletmiş olduğunuz yarım çorba kaşığı jelatinin üzerine dökün. Jelatin tamamen eriyinceye kadar aynı yönde karıştırmaya devam edin.

Hepsini süzün ve soğuyunca, içine 2 limonun kabuğunu rendelediğiniz üç bardak krem şanti ekleyin.

Hafifçe yağlanmış bir kalıba dökerek 4 saat buzdolabında bekletin. Kalıptan alıp servis tabağına yerleştirin.

Kremayı herhangi bir meyve püresiyle tatlandırabilirsiniz. (2.5 bardak püre için meyvelere bir çorba kaşığı limon suyu ve çeyrek bardak pudra şekeri eklemeli ve iyice karıştırmalısınız.)

Yok, çikolatalı krema istiyorsanız, 100 gram çikolatayı 2 bardak sütün içinde eritin. Bir seçenek de kremayı kahveli yapmak. O zaman 2 bardak süt yerine 2 bardak koyu kahve kullanmalısınız.

Alice B. Toklas’ın Yemek Kitabı, Oğlak Yayınları

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments