Egoist okur

Güzide Sabri: Soru işaretleri, belirsizlikler, karışıklıklar…

Başar Başarır’ı tanıyorsunuz, Egoist Okur’un en sevdiği yazarlardan biri… Ama yeni öğrendiğim bir özelliği daha var: O bir koleksiyoncu. Eski şeylerin kıymetini bilen; eski fotoğrafları, kitapları, dergileri, daha doğrusu eski diye bir kenara itilen ama yitip gitmelerine gönlünün razı olmadığı her şeyi toplayan biri. Sırf bu yüzden Facebook sayfasının müptelasıyım. Ama orada gördüklerimi, okuduklarımı anlatmayacağım, çünkü zamanı gelince Egoist Okur’da da yerlerini alabilirler…

Neden derseniz; Başar’ın artık Egoist Okur’da “Bizi Hatırlayınız” başlıklı bir köşesi var. (Lütfen içinizden “Oleyyy!” diye bağırın ve sonra tahtalara vurun.) Bu köşede çoktan unuttuklarımız olacak. “Bizi hatırlayın” diyecekler eski fotoğraflar aracılığıyla ve yaşayanlara kendilerini göstermeye, varlıklarını hissettirmeye çalışan hayaletlerin inatçılığıyla onları unutmamızın bize neye mal olduğunu hatırlatacaklar.

Gülenay Börekçi

Guzide Sabri Egoist Okur Bizi Hatirlayiniz

“Güzide Sabri, hâlâ Fecri âti ve daha eski devir muharrirlerimizn birçoğunda görülen melûl bakışları taşıyor” diyor Yedigün mecmuasının manşeti.

Soru işaretleri, belirsizlikler, karışıklıklar… Hepsi Güzide Sabri’ye çok yakışıyordu!

“Güzide Sabri (Aygün)… Erken dönem Türk romanının ilk çok satar kadın yazarı. Kederli aşk hikâyelerinin, acı çeken kadınların, karşılık bulmayan sevgilerin ustası. Kitapları tekrar tekrar basılmış, senaryo haline getirilip beyazperdeye uyarlanmış, yarım yüzyıl boyunca sürekli kendinden söz ettirmiş bir isim. Ancak eserinin yaldızı dökülünce kendi de derhal unutulmuş. Zaten hayatına dair pek bir şey bilmiyormuşuz. Hakkındaki en temel maddi bilgiler bile tartışmalı çıkıyor. Soru işaretleri, belirsizlikler, karışıklıklar… Hepsi ona çok yakışıyor. Gelin hatırlayalım.”

 

 

 

 
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments