En seksi roman kahramanı hangisi?
Posted by gülenay börekçi on October 19, 2012 · 25 Comments
Okan Bayülgen’in programında dönen geyik çekiciydi. “En seksi roman kahramanı hangisi size göre?” diye sordu bir gece Bayülgen programına katılan konuklara.
Aldığı cevaplar kem ve de kümden öteye gitmedi. Böyle olunca, içimdeki şeytan uyanıp daha önce de sık sık yaptığı gibi harekete geçti. O gece bu soruyu başkalarına da sormak iyi bir fikir gibi göründü bana. Hem bir televizyon programında söylenemeyen şeylerin yazıya dökülmesi daha kolaydı belki, olamaz mıydı?
Böylece çoğu yazar olan epeyce kişiye “Size göre en seksi roman kahramanı hangisi?” diye sordum.
Gülenay Börekçi
Ya kadın yazarların cinselliği aktarmada yetersiz olduğu düşünülüyordu ya da zihnimizdeki ‘seksi’ imajını belirleyenler hep erkek yazarlardı…
Kimi heyecanlanarak hemen kağıda kaleme sarıldı, kimi beni işitmemiş gibi yaptı, kimi de “Filanca yazarın romanlarında cinsellik büyük yer tutar, onun edebiyatını anlamak için bu konu önemli bir anahtardır” tarzı yusyuvarlak cevaplar verdi. Aralarında “Böyle soru mu olur?” tarzı sitem edenler veya beni nazikçe paylayanlar da vardı. Aslında epey sert birkaç cevap aldım. Bu konuda bayıla bayıla yazacağını söyleyenlerden bir türlü gelemeyen yazılar da benim için ayrı bir merak konusu oldu.
Son olarak, üç şey bence acayip dikkat çekiciydi…
1) Sorumu genellikle kadınlar cevapladı. Erkeklerin sayısı daha azdı.
2) Yukarıda sözünü ettiğim azar ve paylamaların çoğu da haliyle kadın yazarlardan geldi. Yani böyle soru sorulur mu tarzında beni ayıplayanlar hatta bana öfkelenenler istisnasız hep kadınlardı. Erkek yazarlar eğer sorumu cevaplamayacaklarsa, ya bunu açık açık söylemeyi, ya vakitsizlikten yakınarak yırtmayı ya da karabatak gibi suya dalıp konuyu unutturmayı tercih etti.
3) Cevap verenin kadın ya da erkek olduğu fark etmedi, seksi roman kahramanları da çok büyük bir oranda erkek yazarların romanları içinden seçildi. Ya kadın yazarların cinselliği aktarma konusunda yetersiz olduğu düşünülüyordu yahut zihnimizdeki “seksi” imajını belirleyen erkek yazarlardı.
Her neyse, şimdi artık elimdeki yazıları yayınlamak zamanı. Egoist Okur’un “En Seksi Roman Kahramanları Dosyası” açılıyor.
Tadını çıkarın ve kendi cevaplarınızı düşünmeyi ihmal etmeyin…
Unutmadan, kendime de biraz çatmam lazım. Kendi seksi roman kahramanımın hangisi olduğuna ben bir türlü karar veremedim. Seçmek çok güçtü, zira daha önce de yazdığım gibi, romanlar söz konusu olduğunda ben son derece ahlaksız bir poligamım. Dahası tutkuyla sevdiğim bütün romanların kahramanları bana seksi geliyor. Geceleri yatakta onları hayal etmek anlamında değil ama seksi. Bilirsiniz işte kışkırtıcı, albenili, büyüleyici… Sonuçta onlarca ihtimali beşe indirebildim.
1) Roman kahramanı değil, farkındayım ama seksapel konusunda Shakespeare’in sonelerindeki tekinsiz Esmer Kadın’la baş edebilecek pek az karakter biliyorum. Bu arada Shakespeare’in oyunlarının son derece hararetli sahnelerle ve seksi karakterlerle tıka basa dolu olduğunu itiraf etmeliyim.
2) Choderlos de Laclos’un Tehlikeli İlişkiler’indeki lanetli ikili, yani Markiz de Merteuil ile Vikont de Valmont da aşılabilir gibi değil.
4) Erica Jong’un 18. yüzyılda yaşamış orospu, korsan, cadı, şair ve daha birçok şey olan kahramanı Fanny şahane.
5) Anne Rice’ın zamansız ve yersiz yurtsuz vampiri Lestat muhteşem.
Ama o zaman tüm bir Ulysses evreni sakinlerine, Nikolay Hel’e, Katya’ya, Sidney Carton’a, Lord Henry Wotton’a, Karenina soyadlı Anna’ya, Sally Bowles’a, Holly Golightly’e ve diğerlerine ne olacak? Bütün bir 18. yüzyıl İngiliz romanının saf ve serseri adamlarına, Hemingway kadınlarına, Murathan Mungan karakterlerine…
Dille flört edişindeki kışkırtıcılık düşünüldüğünde Vladimir Nabokov’un Lolita’sı da ihtimal dahilinde. Hayır, karakterden değil, romanın kendisinden söz ediyorum. Yıllar önce beni hiç beklemediğim bir gece baştan çıkarışını unutamam.
Daha ileri gidip seslerini, dillerini seksi bulduğum yazarlar ve şairleri de sayabilirim. Swinburne mesela ya da Lord Byron, Colette, Jean Rhys.
Yok olacak iş değil. Seksi roman kahramanları yanlarına yazarlarla şairleri almış zihnime üşüşüyor. Uff ya, sakın azarlayanlar haklı olmasın, bu saydıklarım aslında belki son derece iç sıkıcı, baygınlık verecek kadar manasız, tatsız tuzsuz karakterlerdir ve aynı derecede tatsız tuzsuz kişiler tarafından kaleme alınmışlardır da ben onları seksi filan sanıyorumdur. Öyle ya, iyi edebiyatçılar hiç seksi karakter yaratır mı? Hadi yaratırlar diyelim, bu konudan bahsederek onları edebiyat âleminde değersizleştirmek bağışlanır mı?
Uzun lafın kısası, cevap vermeyenler haklı galiba, zira bu soru gerçekten zor soruymuş!
Ben en iyisi bin senedir olduğu gibi Marlon Brando’ma döneyim.
Ha unutmadan, bu dosyada yazılarını okuyacağınız herkese, yani yazarlara ve Egoist Okur takipçilerine yürekten teşekkür ederim.
Gülenay Börekçi
Bunlar da ilginizi çekebilir :
Uzun uzun irdeleyip izah edemem ama Kürk Mantolu Madonna (Maria Puder) Türk edebiyatındaki en seksi karakterlerdendir bence. Ayrıca “azarlama” işini hiç anlamadım, bu sorunun neresinin yanlış bulunduğuna bir anlam veremedim açıkçası.
Ben de veremedim. Ama “Ben roman okuduktan sonra sizin gibi cinsel fantaziler kurmuyorum” diyen bile oldu. Sanıyorum, “En şeytani roman kahramanı hangisidir?” diye bir soru sorsaydım eğer, evime şeytan kovucu göndereceklerdi :)
“Ben roman okuduktan sonra sizin gibi cinsel fantaziler kurmuyorum” cümlesi erotizm içerdiği iddia edilen kliplerin yasaklandığı, dizilerin ceza aldığı coğrafyamıza nasıl da uygun bir cümle olmuş. “Seksi” kelimesini geçtim, “seks” kökünü duyunca sadece -kullanacağım ikileme için özür dilerim- “kütür kütür sevişme” olarak algılayan insanlarmış demek ki. =)
:)
Bence istisnasız Yevgeni Onegin. Sonradan Ralph Fiennes’ın role cuk oturarak oynaması da cabası.
Ananis Nin kitaplarındaki karakterler diyorum ben de :)
Venüs Üçgeni
hatta Venüs Üçgeni kitabının içindeki 3 ayrı hikaye:
Sanatçılar ve Modeller</a<
Tüllü Kadın
Elena
Benim ilk aklıma gelen Philippe Djian’ın Betty Blue’su kesinlikle!
Scarlett O’Hara ve Dorian Gray bence. Bir de kabul görürse Postacı Kapıyı İki Kere Çalar’daki yanlış hatırlamıyorsam Cora Papadakis :))
:)))
Bozkırkurdu Harri Haller’dir..
Çok güzel ve can alıcı bir soru, ama bizdeki bu tabulardan dolayı nedense yemek yemek kadar doğal olan bir şeye cevap vermek zor oluyor. Benim aklıma ilk gelen Ayn Rand’ın “The Fountainhead” romanındaki Dominique Francon karakteri. Bu kadar soğuk bir kadının bu kadar sıcak bir seksiliğe bürünebileceğini hiç düşünmemiştim.
:))
lady chatterley’i nasıl unutursunuz? bahçıvanın adı var mıydı, anımsayamadım, yoktu da sanırım.
Hayır hayır, bir adı vardı. Mellors :) Ama haklısınız, D.H. Lawrence’ı unutmamak gerek.
Jane Austen’in pek gururlu karakteri Fitzwilliam Darcy de oldukça seksidir bence. :D
Herkes Ronald Dahl’ı çocuk hikayeleri yazar diye bilir “Charlie’nin çikolata fabrikası ve cam asansörü gibi kitaplarından ama “Kancık” romanındaki karakterler seksidir. Özellikle daha çok küçük yaştayken okuduğum için Peyami Safa’nın “Bir Akşam”dı kitabındaki kadın karakter de bana çekici gelmişti. Daha geriye götürecek olursak :D çocukken okuduğum “Yüksek Ökçeler” kitabındaki hizmetçiyle uşağın durumu da es geçilemez cinstendi.. Hele hele Karabibik romanındaki Haspa karakteri beni benden etmiştir. Ömer Seyfettin’in “Zeytin Ekmek” kitabındaki kötü yola düşmemek için kara ekmek yiyen kadına da bakılması gerek. Ama Ahmet Altan’ın “İsyan Günlerinde Aşk” kitabındaki şeyhe bittim ben… Aynı şekilde Yakup Kadri’nin “Nur Baba”sındaki hoca da gayet… Read more »
Severin? Kürklü Venüs… Gerçek hayatınızda böyle biri olmasını istemeseniz de okurken müthişti…
Gerçekten öyle :)
Soruyu gördüğüm gibi en sevdiğim Jane Austen karakterleri aklımdan geçmeye başladı. Ama açık ara farkla birinci olan Mr. Knightley sanırım :)
Philippe Djian’ın Betty Blue’su, belleğimde hayranlıkla dolu izler bırakmıştır.
Biraz garip bir cevap olmaklar birlikte ben Otomatik Portakalın Alex’ini öneriyorum. Ben karakterin şiddet eğiliminden ve derin müzik zevkinden çok etkilenmiştim.
Yazınızı okuduğumdan beri düşünüyorum. Kim olabilir diye. İlk aklıma gelen Aşk ve Gurur’dan Mr Darcy olsa da, esas oyum başka karakterlere. Anna Karenina’dan Levin ve Jane Eyre’den Edward Rochester diyorum.
Mine, İstanbul’da değildim, o yüzden yorumlarına geç onay verebildim, kusura bakma. ve Rochester konusunda sana kesinlikle katılıyorum. Levin’i de seviyorum ama bana seksi gelmiyor nedense, belki de onun aslında Tolstoy’un kendisi olduğuna dair bir şeyler okuduğum içindir bu. Bosch’a gelince… Hiç Connely okumadım ama sen tavsiye ettiğine göre okuyacağım.
Sevgiler
Ve bir polisiye okuru olarak, Michael Connelly’nin Harry Bosch’u. Nasıl unutabildim ki onu?
Orhan Pamuk’un Kar romanındaki İpek karakteri derdim.